Dostupni linkovi

Šansa za poništavanje presude Nikoli Gruevskom


Nekadašnji premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski sada je azilant u Mađarskoj
Nekadašnji premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski sada je azilant u Mađarskoj

Ako Ustavni sud Severne Makedonije donese odluku da poništi ukidanje pomilovanja koje je doneo predsednik Đorđe Ivanov 2016. godine, to će imati katastrofalne posledice i biće veliki udarac za pravosudni sistem. Ovakva su predviđanja pravnih eksperata nakon što je šest ustavnih sudija glasalo “za” a troje “protiv” da se na dnevni red stavi inicijativa o preispitivanju jednog člana iz Zakona o pomilovanju.

Izvori koji su upoznati sa radom suda za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da će se najverovatnije u decembru ova tačka naći na dnevnom redu, a devet sudija bi trebalo da donesu konačnu odluku o tome.

Ipak, izvori iz suda ne očekuju da će predlog proći, ali ako se to desi, kažu da se ide ka tome da budu prekinuti postupci koje je Specijalno javno tužilaštvo pokrenulo pred sudovima, ali i ka poništenju presude od dve godine zatvora za nekadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog, koji je sada azilant u Mađarskoj.

Nekadašnji predsednik Ustavnog suda Trendafil Ivanovski kaže da ne očekuje da sud napravi takav “harakiri pravnog sistema”.

“Oni koji su se 'nameračili' na pravo u državi žele da spasu sav kriminal i sve kriminalce. Ide se ka tome da ukinu tu odredbu, misleći da će time vratiti sva dela od mnogo ranije i da se neće voditi svi ovi postupci. Ali, na kraju, ja ne očekujem da se to donese”, kaže Ivanovski.

Posledice eventualnog pomilovanja

Advokat Aleksandar Tortevski, pak ne smatra da bi eventualno ukidanje odluke Ivanova o poništenju pomilovanja, značilo odmah i oslobađanje osuđenih, ili prekid postupaka za neke od 56-oro ljudi koje je bivši predsednik Ivanov pomilovao u proleće 2016. godine. Inače, ta odluka je bila povod za masovne proteste i kasnije takozvanu “Šarenu revoluciju”, pa je pod pritiskom javnosti predsednik poništio pomilovanja.

Tortevski ističe da bi eventualna odluka Ustavnog suda izazvala natezanja da li ona rešenja koja je doneo Ivanov imaju pravnu važnost za konkretni predmet.

“Odbrana će sigurno nastupiti sa tezom da pošto nema mogućnosti za poništenje abolicije, ona je na snazi i u vezi konkretnog predmeta, te da je, na primer, Gruevski već aboliran za taj predmet. Sud se u takvom slučaju treba izjasniti o svakom predmetu pojedinačno i preko rasprava će se odugovlačiti postupci sve dok na ovaj ili onaj način oni ne zastare dok se ova pravna dilema ne raščisti”, kaže Tortevski.

Šta bi se promenilo u slučaju Gruevski

Na pitanje da li će, ako ovo prođe na Ustavnom sudu, Gruevski biti slobodan čovek, advokat odgovara:

“To se ne može baš tako reći, jer su i rešenja o pomilovanju bila neprecizna. Da bi rešenja o aboliciji imala pravnu snagu, treba imati konkretan broj predmeta i o kojem se konkretnom delu odnosilo”, dodaje Tortevski.

Kako je došlo do odluke

Inicijativa za razmatranje poništenja odluke o amnestiji je podnesena Ustavnom sudu pre oko tri godine. Treba se konkretno razmotriti ustavnost odluke Ivanova o poništenju pomilovanja. Da bi to omogućilo, Sobranje je u maju 2016. godine donelo sporni član iz Zakona o pomilovanju. Tada je Ivanovu data mogućnost da poništi pomilovanja bez obrazloženja, što je on i učinio.

Specijalno javno tužilaštvo je bilo formirano u septembru 2015. godine da bi radilo na slučajevima koji su proizašli iz masovnog prisluškivanja građana, a počelo je sa radom posle dva meseca, kada je kompletiran tim tužilaca. Tadašnji predsednik Ivanov je u aprilu 2016. godine doneo odluku o pomilovanju 56 lica, od kojih najviše iz rukovodstva stranke VMRO DPMNE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG