Dostupni linkovi

Sobranje podržalo formiranje Komisije za opoziv Ivanova


Đorđe Ivanov

Makedonski poslanici doneli su večeras odluku o formiranju Komisije koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsednika Đorđa Ivanova u vezi sa odlukom da abolira aktere afere "Prisluškivanje", dok su na ulicama nastavljeni protesti.

Komisija, naime, treba da proceni osnovanost predloga za utvrđivanje odgovornosti Ivanova koju je podnela opoziciona SDSM Zorana Zaeva, prenela je agencija MIA.

Odluka je doneta sa 52 glasa "za" i 33 "protiv".

Komisija će imati 11 članova, a njom će predsedavati Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE.

Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicionog partnera DUI i SDMS i jedan iz opozicione DPA.

Odluku bi trebalo da donese u roku od sedam dana. Da bi opoziv prošao u parlamentu, potrebno je da ga podrži dve trećine poslanika.

Ivanov je početkom aprila abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne opozicione proteste i produbio političku krizu.

Pre dva dana, Ivanov je objavio da je doneo odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirana lica.

"U saglasnosti sa Zakonom za dopunu zakona o pomilovanju, doneo sam odluku o poništenju odluke o aboliciji, odnosno oslobađanju od postupka gonjenja za sva politički eksponirana lica, ukupno 22", kazao je Ivanov u obraćanju u predsedničkoj vili "Vodno", a prenela MIA.

Ivanov je objasnio da sva druga lica koja su abolirana 12. aprila, u skladu sa zakonskim izmenama, imaju mogućnost da lično podnesu zahteve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.

"Nijedan političar nije iznad zakona. Nijedan političar nije nedodirljiv. Naprotiv, svako će odgovarati za svoje postupke", rekao je Ivanov.

XS
SM
MD
LG