Dostupni linkovi

Makedonija podigla još dve optužnice protiv odbeglog Gruevskog


Nikola Gruevski

Makedonsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas još dve optužnice kojima je obuhvaćen i odbegli bivši premijer te zemlje Nikola Gruevski.

Obe optužnice podignute su u slučaju "Talir" - za nelegalno finasiranje stranke VMRO-DPMNE i za nezakonitu izgradnju sedišta te partije u vreme dok je Gruevski bio njen predsednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Mađarskoj, gde je pobegao da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016. godine, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva. Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finansiranje VMRO-DPMNE od 2009. do 2015. godine, obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekretar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji poslanik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona evra za stranku i da su zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na partijski račun u vidu uplata različitih građana.

Drugom optužnicom u slučaju "Talir" - za nezakonitu izgradnju sedišta VMRO-DPMNE u centru Skoplja, ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom DG Beton iz Skoplja, što prema zakonu nisu smeli da urade jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke s drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski su iskoristili zavisnost firme Beton od vladajuće stranke, jer je više od 75 odsto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki. U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, skopili ugovor kojim su "pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona evra".

XS
SM
MD
LG