Dostupni linkovi

Predsjednik Makedonije povukao u cjelini odluku o aboliciji


Komisija makedonskog Sobranja odbacila je zahtjev opozicije za opoziv predsjednika Đorđa Ivanova, zbog odluke o aboliciji 56 državnih i partijskih funkcionera umiješanih u aferu "Prisluškivanje", a potom je predsjednik Ivanov povukao svoju odluku o aboliciji 56 državnih i partijskih funkcionera.

Političku krizu i višednevne proteste građana u svim većim gradovima izazvala je odluka predsjednika o pomilovanju 56 osoba osumnjičenih u aferi o prisluškivanju.

I predstavnici međunarodne zajednice upozoravali su da je predsjednik svojom odlukom prekinuo istražne postupke za određene osobe koje je vodilo Specijalno javno tužilaštvo na osnovu materijala prusluškivanih telefonskih razgovora.

Nakon pritiska javnosti i međunarodne zajednice predsjednik Makedonije povukao je odluku o pomilovanju 22 političara krajem maja, no to nije ublažilo nezadovoljstvo građana koji su na protestima tražili njegovu smjenu.

Parlament nije prihvatio zahtjev demonstranata, a Ivanov je u međuvremenu povukao odluku o pomilovanju svih 56 osumnjičenih za aferu ‘Prisluškivanje’.

XS
SM
MD
LG