Dostupni linkovi

Potvrđene presude napadačima na novinara Daška Milinovića iz Novog Sada


Daško Milinović, radio novinar iz Novog Sada
Daško Milinović, radio novinar iz Novog Sada

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je 23. juna presudu Osnovnog suda kojom se napadači na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića osuđuju na zatvorske kazne, odnosno kućni pritvor, piše u saopštenju na sajtu Osnovnog suda.

Presudom su U. S. (26) i N. K. (25) iz Beograda proglašeni krivim zbog nanošenja lakih telesnih povreda u saizvršilaštvu, dok je M. E. (32) iz Beograda osuđen zbog nanošenja lakih telesnih povreda u podstrekivanju.

U. S. je osuđen na kaznu kućnog zatvora uz nanogicu u trajanju od 10 meseci. N. K. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva meseca, dok je okrivljeni M. E. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu i četiri meseca.

Kako stoji u saopštenju, okrivljeni su izvršili delo tako što su 16. aprila prošle godine u Novom Sadu u jutarnjim časovima, ispred Osnovne škole 'Vasa Stajić', podstreknuti od strane okrivljenog M. E. naneli lake telesne povrede oštećenom Dašku Milinoviću, koji je išao na posao pešice.

"Najpre mu je okrivljeni U. S. biber sprejom poprskao lice, nakon čega mu je okrivljeni N. K. zadao tri udarca metalnom palicom u predelu podlaktice leve ruke. Okrivljeni M. E. im je prethodno za ovo obećao novčanu naknadu", navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je istog dana saopštilo da je jedan od napadača uhapšen, a da se za drugim intenzivno traga.

Prethodna nepravosnažna presuda doneta je 8. decembra 2021, nakon koje su okrivljeni N. K. i M. E. pušteni na slobodu da čekaju poziv na izvršenje kazne.

Tužilaštvo u Novom Sadu prethodno je predložilo maksimalne kazne zatvora u trajanju od po pet godina.

Milinović je nakon incidenta za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da je brzo hapšenje napadača rezultat reakcije i osude napada u javnosti i dodao da je "solidarnost u ovakvim situacijama naše jedino pouzdano oružje".

"Ja sam na neki način životom u ovoj zemlji i bavljenjem čime se bavim već navikao i smatram to rizicima, i posla, i života ovde. Ali želim ovo što se desilo meni da iskoristim da kažem da postoji gomila ljudi u ovoj zemlji koji nemaju nikakvu zaštitu", rekao je Milinović 16. aprila za RSE.

Tri dana nakon napada na njega, 19. aprila, u Novom Sadu održan je antifašistički protest podrške voditelju, kada je više desetina građana prošetalo gradom.

Napad na novosadskog novinara osudila su novinarska udruženja, premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i opozicione stranke u Srbiji.

XS
SM
MD
LG