Dostupni linkovi

Presuda opozicionaru 'koga se Putin plaši'


Aleksej Navaljni i Vladimir Putin
Aleksej Navaljni i Vladimir Putin

Ruski sud će saopštiti u petak presudu protiv opozicionog političara Alekseja Navaljnog (47) po optužbi za ekstremizam.

Navaljni i njegovi saveznici odbacili su optužbe kao "apsurdne" i politički motivisane.

Ako bude osuđen, najpoznatiji oponent ruskog predsednika Vladimira Putina provešće u zatvoru ukupno 29 godina.

Za šta je Navaljni sve optužen?

Tužilaštvo je zatražilo 20. jula kaznu zatvora od 20 godina po više tačaka optužnice:

  • stvaranje ekstremističke zajednice i organizacije koja podstiče na činjenje krivičnih dela i kršenje građanskih prava. Reč je o Fondu za borbu protiv korupcije koji je, na zahtev tužilaštva, 2021. proglašen ekstremističkom organizacijom i zabranjene su mu sve aktivnosti u Rusiji;
  • javno pozivanje na ekstremizam: na mitingu i onlajn;
  • prikupljanje sredstava za finansiranje ekstremizma;
  • uključivanje maloletnika u činjenje nezakonitih i opasnih radnji. Ova optužba je podignuta zbog učešća lica mlađih od 18 godina na mitinzima koje je organizova Navaljni.
  • rehabilitacija nacizma.

Navaljni: Apsurdne optužbe

Navaljni je nazvao optužbe "apsurdnim" i politički motivisanim.

On je istakao da su i ove optužbe, kao i sve one pre njih, izmišljene kako bi ga vlast držala podalje od javnog života i politike.

U svojoj poslednjoj reči u zatvorskom sudu pre izricanja presude, Navaljni je osudio invaziju na Ukrajinu i izrazio nadu u budućnost Rusije.

"Moja Rusija je napravila nekoliko velikih skokova, gurajući sve oko sebe, ali se onda okliznula i uz urlik, uništavajući sve oko sebe, srušila se", rekao je Navaljni, navodi se u saopštenju njegovog tima.

"A sada se leluja u lokvi blata ili krvi, sa polomljenim kostima, siromašnim i opljačkanim stanovništvom, dok je na desetine hiljada ljudi ubijeno u najglupljem i najbesmislenom ratu 21. veka," kazao je Navaljni tokom pretresa 20. jula.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Rusku državu i dalje naziva "obaveštajnom službom bez savesti", ali je svoju izjavu, koju je nazvao "Poslednja reč Alekseja Navaljnog", završio optimistički.

"Ali pre ili kasnije, naravno, ponovo će se podići. I od nas zavisi na šta će se oslanjati (pamet ili savest) u budućnosti."

Koliko će Navaljni ostati u zatvoru?

Navaljni je na društvenim mrežama rekao da očekuje kaznu od 15 do 20 godina, uprkos onome što tvrdi da su "besmisleni" dokazi predstavljeni tokom njegovog suđenja iza zatvorenih vrata, uključujući stihove repera Morgenšterna i kripto platu kojom se pokušava povezati s američkim milijarderom Vorenom Bafetom.

Navaljni, 47-godišnji advokat, sarkastično se osvrnuo na "neverovatno suđenje" i rekao da su rep stihovi "prilično jak dokaz da sam, kako kaže tužilaštvo, planirao silom svrgavanje Vladimira Putina".

Takođe, iako su tužioci tražili 20 godina zatvora po optužbi za ekstremizam, Navaljni u aprilu rekao da su istražitelji pokrenuli, kako je rekao, "apsurdni" slučaj terorizma protiv njega za šta bi mogao da bude osuđen na dodatnih 30 godina zatvora.

Nije bilo jasno na šta bi se mogao odnositi slučaj terorizma, ali ruska Federalna služba bezbednosti je saopštila da Ukrajina i ruski opozicionari iz fonda koji je osnovao Navaljni stoje iza ubistva istaknutog ruskog ratnog blogera.

Za terorizam je u Rusiji zaprećena kazna do 35 godina zatvora. Pošto Navaljni trenutno služi zatvorsku kaznu od 11 godina i šest meseci po prethodnim optužbama, neizvesno je kada će izaći na slobodu, prenosi Rojters.

"Naravno da smo spremni za ovo - koje druge opcije postoje?" kazala je u julu portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

"Aleksej nije u zatvoru zbog odluke suda, već po nalogu Putina. Očigledno i njegova kazna zavisi od toga koliko dugo će Putin biti na vlasti", istakla je Jarmiš.

Neuobičajeno suđenje u zatvoru

Suđenje je počelo 6. juna nakon što su pravni tim Navaljnog i saoptuženog Danijela Holodnog, tehničkog direktora YouTube kanala Navaljni LIVE, zatražili izuzeće sudije Andreja Suvorova, rekavši da bi suđenje trebalo da se održi u Moskvi jer su obojica tamo zvanično registrovani, a i optužbe su vezane za Moskvu.

Suvorov je odbio zahtev i 19. juna odlučio da se suđenje održi iza zatvorenih vrata u improvizovanoj sudnici u kaznenoj koloniji u kojoj se nalazi Navaljni 260 kilometara istočno od Moskve.

Ovo izmeštanje suda je retka procedura, obično ograničena na teško bolesne zatvorenike. Maloj grupi novinara onemogućeno je da prate proces. Navaljni je imao samo deset dana da pročita 196 tomova dosijea u vezi ovog slučaja.

Evropska unija je dodala šefa ruskog zatvora koji drži Navalnog na listu sankcija.

"Intelekt bez savesti u srži ruske države"

Govoreći na kraju zatvorenog suđenja pred 18 sudskih zvaničnika — od kojih je, kako prenosi "Vošington post" (The Washington Post) sedam nosilo crne maske da sakriju svoj identitet — Navaljni je istakao da je "pitanje kako delovati centralno pitanje čovečanstva."

On se prisetio učenja profesora Jurija Lotmana (istoričar ruske kulture koji je predavao u Estoniji), koji je jednom rekao studentima: "Čovek se uvek nađe u nepredvidivoj situaciji. A onda ima dve noge na kojima se može osloniti: savest i intelekt."

"Oslanjati se samo na svoju savest je intuitivno ispravno", dodao je Navaljni. "Ali, apstraktni moral koji ne uzima u obzir ljudsku prirodu i stvarni svet degenerisaće se ili u glupost ili u zverstvo, kao što se to dešavalo više puta ranije," naveo je zatvoreni ruski opozicionar.

"No, oslanjanje na intelekt bez savesti je upravo ono što sada leži u srži ruske države," smatra Navaljni.

Tajm: Čovek koga se Putin plaši

Kremlj poriče da progoni svog najžešćeg kritičara prikazujući ga kao izazivača političkih potresa uz podršku Zapada. Ruske vlasti tvrde da je slučaj Navaljnog isključivo pravno pitanje za sudove.

"Ne pratimo ovo suđenje", rekao je u junu novinarima Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Američki magazin "Tajm" (Time) nazvao je Navaljnog "čovekom koga se Putin plaši".

"Putin se zaista plaši onoga što Navaljnijev pokret traži — promenu vlasti u Rusiji, praćenu obračunom sa njenim korumpiranim klanom oligarha i špijuna. Nije NATO taj koji Putina drži budnim noću, već prostor za demokratske glasove koji NATO otvara duž granica Rusije," piše Tajm.

Ovaj strah, tvrdi Navaljni, pokreće sve sukobe koje Rusija vodi sa Zapadom.

"Da bi konsolidovao zemlju i elite, Putinu su stalno potrebne sve te ekstremne mere, svi ovi ratovi — stvarni, virtuelni, hibridni ili samo sukobi na ivici rata, kao što sada vidimo," naglašava Navaljni.

Umesto pregovora ili nuđenja ustupaka, Navaljni želi da SAD vrše pritisak na Kremlj spolja, dok on i njegove pristalice to čine iznutra.

Ova kombinacija će, veruje Navaljni, podeliti elite oko Putina.

To će rezultirati, kako je nazivaju njegovi sledbenici, "prelepom Rusijom okrenutoj budućnosti", slobodnom, demokratskom, u miru sa susedima i Zapadom.

Navaljni proveo 200 dana u samici

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde je bio na lečenju od gotovo smrtonosnog trovanja nervnim agensom tipa novičok za koje tvrdi da je naručio lično Putin. Reč je o zabranjenom vojnom nervnom agensu koji je razvijen u vreme Sovjetskog Saveza.

Tada je osuđen na dve i po godine zatvora po optužbi za kršenje pravila sudskog nadzora tokom njegovog oporavka u inostranstvu, što je bilo neophodno nakon trovanja. Usledila je još jedna kazna od devet godina zbog navodne prevare svojih pristalica.

Proveo je više od 900 dana iza rešetaka — i skoro 200 u samici.

Ruski zvaničnici su tokom 2021. zabranili Navaljnijeve političke i aktivističke organizacije kao "ekstremističke", zbog čega su skoro svi njegovi bliski saradnici bili primorani da napuste zemlju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG