Dostupni linkovi

Navaljni kaže da je stavljen u samicu u znak odmazde za osnivanje sindikata u zatvoru


Aleksej Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde je lečen od napada otrova nervnim agensom sovjetskog tipa, kako su potvrdili iz evropskih laboratorija
Aleksej Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde je lečen od napada otrova nervnim agensom sovjetskog tipa, kako su potvrdili iz evropskih laboratorija

Pritvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni kaže da je stavljen u samicu jer je prekršio zatvorski kodeks oblačenja tako što je imao raskopčanu jaknu, što je kazna za njegovu odluku da osnuje samostalni radnički sindikat u kaznenoj koloniji.

Navaljni je 15. avgusta na društvenim mrežama rekao da mu je vd upravnika KPZ izrekao tri dana samice, ali je upozorio da bi to moglo da bude produženo ako "ne promeni stav". Produženje bi značilo da Navaljni ne bi mogao da se sastane sa svojom porodicom u septembru u zakazanoj trodnevnoj poseti koja se omogućava zatvorenicima tri puta godišnje.

Prošle nedelje, Navaljni je rekao da je osnovao radnički sindikat - čiji je on jedini član - i uspeo da zameni stolice koje su zadavale bolove u leđima zatvorenicima dok su sedeli za šivaćim mašinama odgovarajućim stolicama.

Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde je lečen od napada otrova nervnim agensom sovjetskog tipa, kako su potvrdili iz evropskih laboratorija. Tada mu je izrečena zatvorska kazna od dve i po godine zbog kršenja uslova ranije uslovne slobode tokom oporavka u inostranstvu.

Prvobitna presuda se široko smatra izmišljenim, politički motivisanim slučajem. U martu je Navaljni osuđen u odvojenom slučaju na devet godina zatvora zbog optužbi za proneveru i nepoštovanje suda koje su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivisane.

U junu je prebačen u popravnu koloniju broj 6 u gradu Melehovo u Vladimirskoj oblasti istočno od Moskve nakon što je Moskovski gradski sud odbio njegovu žalbu na devetogodišnju zatvorsku kaznu. Navaljni i dalje može da koristi Telegram i druge društvene mreže preko svojih predstavnika.

XS
SM
MD
LG