Dostupni linkovi

Saradnica opozicionara Navaljnog napustila Rusiju strahujući od hapšenja


Ruska opoziciona aktivistkinja Irina Fatjanova (fotoarhiv)
Ruska opoziciona aktivistkinja Irina Fatjanova (fotoarhiv)

Još jedan saradnik pritvorenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog napustio je Rusiju u strahu od progona usred obračuna sa organizacijama povezanim sa kritičarem Kremlja koje su ruske vlasti označile kao ekstremističke.

Irina Fatjanova radila je kao šefica Navaljnove mreže regionalnih predizbornih grupa u Sankt Peterburgu sve do trenutka rasformiranja njegovog tima nakon što ga je moskovski tužilac na sudu okarakterisao kao ekstremistički.

Sud je kasnije prihvatio zahtjev tužioca i označio nacionalnu mrežu kao ekstremističku, čime je zapravo stavljena van zakona.

Fatjanova je na Facebooku u utorak (23. novembar) napisala da je prije nedjelju dana otišla iz Rusije u neodređenu zemlju, ističući da je to bila "najteža odluka u mom životu".

Fatjanova je napisala da je odlučila da napusti zemlju nakon hapšenja bivše šefice grupe podrške Navaljnom u ruskom gradu Ufi, Lilije Čaniševe, prije dvije nedjelje.

Izborne vlasti u Sankt Peterburgu odbile su u julu da registruju Fatjanovu kao nezavisnu kandidatkinju u gradskom parlamentu Sankt Peterburga, navodeći kao razlog njenu povezanost sa timom Alekseja Navaljnog.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Navaljni je u zatvoru od februara, dok je nekoliko njegovih saradnika, od kojih su mnogi pobjegli iz Rusije, optuženo za osnivanje ekstremističke grupe.

XS
SM
MD
LG