Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove generacije ili novi 'Vučićevi ljudi'


Izbori će biti ponovljeni na šest glasačkih mesta (ilustrativna fotografija)

Iako će izbori za odbornike Skupštine opštine Preševo, zbog različitih nepravilnosti, biti ponovljeni na šest glasačkih mesta sa oko 9.000 birača, svi su izgledi da će i posle toga Alternativa za promene, nova politička snaga u javnosti predstavljena kao partija mladih Albanaca, zadržati vodeću izbornu poziciju.

Ta mogućnost zasnovana je na poverenju građana koji su im na vanrednim lokalnim izborima održanim pre dva dana dali 36,2 odsto glasova, uprkos tome što su za suparnike imali stranke Rize Halimija (Partija za demokratsko delovanje), Ragmi Mustafe (Demokratska partija Albanaca), kao i partiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Srpska napredna stranka).

Alternativa za promene je nova politička snaga, predvođena liderom Šćiprimom Arifijem kome ni albanski ni srpski jezik praktično nisu maternji. Naime, on je rođen 1976. godine u Nemačkoj, gde se i školovao, a paralelno sa bavljenjem politikom u Preševu uči albanski i srpski jezik.

Nikola Lazić, urednik portala “Bujanovačke”, kaže za Radio Slobodna Evropa da pobeda Alternatve za promene i njenog lidera Šćiprima Arifija, predstavlja pozitivan događaj na političkoj sceni juga Srbije gde većinom živi albansko stanovništvo.

Lazić dodaje da ova Arifijeva stranka donosi nove evropske ideje, lišene koketiranja sa nacionalizmom i ratnom prošlošću, čemu su veoma skloni ovdašnji političari, pogotovu u vreme izbornih kampanja.

“Šćiprim Arifi je pokazao da politika koju on vodi ima snažnu podršku u albanskom biračkom telu, pogotovu među mladima, zbog toga što je doneo zaista nešto novo. On se jasno distancirao od nacionalističkih, teritorijalnih i svih drugih retrogradnih pretenzija. Jasno je rekao da prošlost treba da ostane iza nas, da je dosta bilo sukoba i netrpeljivosti i da su Vlada i zvanični Beograd adrese na čija vrata treba kucati. Na te poruke su albanski birači na izborima odgovorili da im je dosta stare politike koju su vodili Riza Halimi i Ragmi Mustafa, potekli iz Partije za demokratsko delovanje”, objašnjava Lazić izborni rezultat.

Prema Laziću bitan efekat pobede Alternative za promene je takođe to što će najverovatnije formirati koaliciju sa strankama koje se zalažu za iste vrednosti kao i Arifi, a što će, prvi put posle 27 godina, ovdašnje doskora neprikosnovene političke lidere Rizu Halimija i Ragmi Mustafu odvesti u opoziciju.

Riza Halimi, lider Partije za demokratske promene odbacuje tezu da je njegova stranka izgubila izbore zbog koketiranja sa nacionalizmom i nedovoljnm zalaganjem za evropske vrednosti, a pobedu Alternative za promene naziva Vučićevim projektom.

“Jednostavno, izbori su protekli uz brojne neregularnosti i probleme, naročito u velikim izbornim jedinicama. S druge strane ja i Šaip Kamberi, kao narodni poslanici u Skupštini Srbije, smo stalno upozoravali centralne vlasti da ne obezbeđuju ozbiljan pristup rešavanju ozbiljnih problema Albanaca na ovom području, ali se nikada nismo bavili ucenama i pretnjama otcepljenjem, niti smo se oslanjali na nekakav albanski nacionalizam”, kaže Halimi.

Riza Halimi odbacuje tezu da je negova stranka izgubila izbore zbog koketiranja sa nacionalizmom
Riza Halimi odbacuje tezu da je negova stranka izgubila izbore zbog koketiranja sa nacionalizmom

On dodaje da, za razliku od većine drugiih albanskih stranaka, njegova partija nikada nije bojkotovala parlamentarne izbore u Srbiji, već je nastojala da kroz delovanje u državnoj Skupštini ostvari uslove za prosperitet ovog dela Srbije i njegovih građana.

“Što se tiče Alternative za promene mislim da je to Vučićev projekat i projekat državnih struktura koje su apsolutno stale iza njega i ovom prilikom nisu ispoštovale autonomiju lokalne samouprave. Privremena vlast je pripremila ovu kampanju uz drastične zloupotrebe lokalnog budžeta. Svi sokaci su sada asfaltirani, deljeni su paketi pomoći i nikada u Preševu tokom glasanja ovoliki novac nije bio u opticaju”, ističe Halimi.

Privremene mere u Preševu su uvedene 14. septembra nakon što lokalna Skupština opštine tri meseca nije zasedala. Vlada Srbije donela je odluku o raspuštanju, na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, te formirala Privremeni organ od pet članova od kojih je četvoro iz albanskih partija i jedan iz vladajuće Srpske napredne stranke.

Osim generacijske smene u vodećim snagama Preševa, potrebno je podvući da je na izborima cenzus prešla i Demokratska partija Albanaca, krilo koje se otcepilo od stranke Ragmija Mustafe. Tu stranku takođe vodi mladi političar Sami Salihu.

Oni su osvojili skoro 10 odsto glasova, a njegova politika koju zagovara po mnogo čemu je slična politici koju vodi Arifi.

“S obzirom da je, pored njih, i srpska lista prešla cenzus, već sada možemo da naslutimo novu koaliciju”, navodi Nikola Lazić.

U tom svetlu čuju se i prve kritike upućene na Arifijevu adresu, a odnose se na poteze koji stoje pred njegovom političkom opcijom:

“Arifijevi protivnici ga optužuju da je 'Vučićev čovek', zbog umerenih stavova prema Beogradu, ali će ubrzo da se vidi da li je to tako, jer će on najverovatnije biti predsednik opštine”, rekao nam je Lazić.

I Kujtim Sadriu, direktor Centra za istraživanje i monitoring iz Preševa kaže za RSE da očekuje da će Alternativa za promene biti spremna da sarađuje i sa listom Aleksandar Vučić - “Za Srbiju jedinstvo”, ali da to nikako ne znači da je Arifi “Vučićev čovek”.

“Zna se da je problem kada manjinski narod ne može da predstavi svoje probleme, kao što mi nismo imali mogućnost da iznesemo naše probleme, kao manjina u Beogradu, a Srbi kao manjina u našoj lokalnoj zajednici nisu imali predstavnika u Skupštini opštine Preševo. Zbog toga smatram da će sada i Srbi biti deo lokalne vlasti kako bi se zajednički rešavali svi problemi”, očekuje Sadriu.

Privremene mere u Preševu su uvedene 14. septembra
Privremene mere u Preševu su uvedene 14. septembra

Sadriu očekuje da i centralne vlasti treba da promene svoj odnos prema Albancima na jugu Srbije i na odgovarajući način reaguju na pozitivne signale novih političkih snaga iz Preševa, jer bi se u suprotnom problemi produbili.

“Mislim da i Beograd treba da bude realan. Kada zna da traži prava za Srbe na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili u drugim državama, treba i Albancima da pruži ista prava, da i oni dobiju ono što su nekada imali, na primer u vreme Jugoslavije. Nemamo ništa protiv da Srbi dobiju svoja prava. Mi poštujemo to, ali i Beograd treba da poštuje Albance kao manjinu u Srbiji. Ako srpske vlasti u Beogradu ne pokažu da su spremne za rešavanje problema Albanaca u Preševu, ne treba odbaciti mogućnost da će svi Albanci u Srbiji bojkotovati vlasti u Beogradu i prekinuti sve odnose sa Beogradom i državom Srbijom”, kaže Sadriu.

Po njegovoj oceni, pobeda Alternative za promene je očekivana, jer kako kaže, građani su “konačno prozreli licemernu politiku” dosadašnjih političkih vođa Albanaca sa juga Srbije, koji su imali dvostruke aršine u odnosima sa centralnim vlastima.

“Stranke Rize Halimija i Ragmi Mustafe su danju kritikovale Beograd, a noću sarađivale sa njim, zarad ličnih i stranačkih interesa. Narod je to najzad uvideo i kaznio na izborima njihovu licemernu politiku”, kaže Sadriu.

Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca, nije odgovarao na naše telefonske pozive, a Halimi odbacuje navode o “trgovanju sa vlastima u Beogradu”.

“Mi smo sve vreme pokušavali da delujemo javno i transparentno u Parlamentu, ulažući amadmane i stalno insistirajući na uključivanju državnih institucija u rešavanje ovdašnjih problema. Noću se nismo nigde i ni sa kim sastajali, a ne znam o čemu tzv. nove političke snage razgovaraju sa nižim nivoima vlasti po kafanama u Vranju”, odgovara Halimi.

Zakon predviđa sedmodnevni rok za ponavljanje lokalnih izbora, ali se zbog predstojećih novogodišnjih praznika tek očekuje da nadležni saopšte kada će biti održano još jedno glasanje u preševskoj opštini.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG