Dostupni linkovi

Pokazna vežba za beogradske izbore


Predstojeći redovni izbori za organe vlasti u Beogradu, koji još nisu zakazani, pokazaće nivo izborne demokratije u Srbiji, izjavili su sagovornici Radija Slobodna Evropa nakon sumnji dela javnosti u regularnost izbornog procesa na nedeljnim vanrednim lokalnim izborima održanim u pet opština.

Dan posle glasanja u Pećincima, gde su opozicione partije i posmatračka organizacija CRTA prijavili pretnje i incidente, reakciju nadležnih zatražila su i nezavisna novinarska udruženja.

Politikolog Jovan Komšić kaže da se radi o zabrinjavajućim tendencijama.

„Naredni izbori u Beogradu biće najozbiljniji indikator izborne demokratije u Srbiji. Pećinci nisu prvi takav slučaj. Oni upozoravaju na činjenicu da pravila izbornog takmičenja u Srbiji, efektivne garancije fer i poštenih slobodnih izbora, postaju vrlo značajna tema za njenu političku agendu ukoliko želi da dostigne standarde demokratizacije koji odgovaraju uslovima napretka ka Evropskoj uniji,“ smatra Komšić.

Ispred svakog biračkog mesta viđali smo okupljene grupe ljudi: Raša Nedeljkov
Ispred svakog biračkog mesta viđali smo okupljene grupe ljudi: Raša Nedeljkov

U danu pećinačkih izbora Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) povukao je svoje posmatrače sa terena iz te opštine, kako je saopštio programski direktor te organizacije Raša Nedeljkov, iz bezbednosnih razloga jer su ih nepoznata lica pratila i sprečavala da rade.

„Ispred svakog biračkog mesta viđali smo okupljene grupe ljudi. Neki od njih su imali stranačka obeležja Srpske napredne stranke. Da li su oni tamo bili u ime te partije ili su samoinicijativno nešto radili ostaje u domenu državnih organa da utvrđuju. Ispred biračkih mesta viđali smo i parkirana vozila u kojima su se evidentirali birači koji su dolazili da glasaju,“ rekao je Nedeljkov.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su zato što su pojedini novinari, kako su saopštili, bili izloženi zastrašivanju.

„Nadležni organi moraju da ustanove šta se desilo, ko su ljudi koji su tamo pretili novinarima. Ako su novinari nepoželjni, o kakvim mi onda demokratskim izborima govorimo? Posledice mogu da budu veoma ozbiljne jer ovo apsolutno narušava demokratske procedure i političku kulturu u društvu. Na žalost, to šalje poruku – ako je to moguće u Pećincima, što sutra ne bi bilo moguće u gradu Beogradu“, rekao je Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Povodom incidenata oglasila se i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon koja je preko Tvitera saopštila da je zabrinuta zbog, kako je napisala, nasilja i nedemokratske atmosfere na lokalnim izborima u Pećincima.

„Mislim da poruke iz Evropske unije, da moraju da se obezbede fer i slobodni uslovi, mogu da imaju mali uticaj. Plaši me da će na beogradskim izborima, koji su po meni prilično neizvesni, ovo što se dešavalo u manjim mestima samo da eskalira i da će biti još većih pritisaka“, smatra Boban Stojanović, sa beogradskog Fakulteta političkih nauka.

Raša Nedeljkov, iz organizacije CRTA, kaže da je u interesu građana da se što konkretnije uključe u izborni proces:

„Veoma je važno da se građani organizuju i da prate izborni proces. Ukoliko dopustimo da nekakva udružena grupacija zloupotrebljava naša prava, plašim se da idemo u pravcu u kom će povratak na vrednosti i slobode koje smo osvajali decenijama biti nemoguć.“

Politikolog Jovan Komšić smatra da je rešenje samo u apsolutnoj garanciji fer izbora.

„Bez tog Srbija sebe ne kandiduje za članicu Evropske unije. A onda se na osnovu toga postavlja pitanje opredeljenosti vladajuće garniture u Srbiji ka kojim standardima života želi da zaputi ovu državu“, zaključuje Komšić.

Vladajuća Srpska napredna stranka saopštila je da je u Pećincima osvojila 77,71 odsto glasova. Opoziciona Demokratska stranka, koja je na lokalnim izborima u četiri opštine (Pećinci, Mionica, Negotin, Kostolac i Preševo) u proseku osvojila 14,28 odsto glasova, saopštila je da će podneti više prigovora na glasanje u tom mestu.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG