Dostupni linkovi

Preševo na čekanju


Konfuzija na preševskoj političkoj sceni traje još od lokalnih izbora 24. aprila
Konfuzija na preševskoj političkoj sceni traje još od lokalnih izbora 24. aprila

Privremene mere u Preševu uvedene su po zakonu i trajaće do izbora u ovoj opštini, rečeno je za Radio Slobodna Evropa u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Lideri lokalnih partija Albanaca najavili su da neće učestovati u radu privremenog organa vlasti, jer smatraju da je nametnut protivno zakonu, dok predstavnici države tvrde da razloga za bojkot nema.

“Da bi se obezbedio nesmetan rad opštine Preševo i obavljanje tekućih i neodložnih poslova, Vlada Srbije formirala je privremeni organ koji će obavljati poslove Skupštine opštine Preševo do konstituisanja nove skupštine i izbora novih izvršnih organa opštine, a nakon što budu održani novi izbori. Odluka je doneta jer skupština opštine nije zasedala više od tri meseca, čime je ugroženo funkcionisanje ove lokalne samouprave,” navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Na predlog ovog ministarstva, Vlada Srbije 14. septembra donela je odluku o raspuštanju Skupštine opštine Preševo i formirala Privremeni organ sa pet članova, od kojih je četvoro iz albanskih partija i jedan iz vladajuće Srpske napredne stranke.

Postavljanje privremenog organa u preševskoj opštini nezakonito: Riza Halimi
Postavljanje privremenog organa u preševskoj opštini nezakonito: Riza Halimi

Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca, kaže da je nezadovoljan načinom na koji je vlast uvela ove mere, jer tvrdi da bi sastav privremenog organa po zakonu trebalo da odražava odnos političkih snaga u raspuštenoj Skupštini opštine.

„To uopšte nije preslikano. Nego su proizvoljno imenovani ljudi i formiran ovaj organ. Ili je možda uticao neko sa strane ko je imao jaču moć nego vlada“, kaže Mustafa.

On se ovom prilikom pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi u kom piše da privremeni organ obrazuje vlada i članove imenuje “vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave”.

Da je postavljanje privremenog organa u preševskoj opštini nezakonito smatra i Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje, koji je saopštio da zbog toga ova stranka više neće podržavati vladajuću većinu u republičkom parlamentu.

On je ocenio da bi, zbog kontinuiteta i stabilnosti u rukovođenju preševskom samoupravom, predsednicu opštine Preševo Arditu Sinani trebalo imenovati za predsednicu privremenog organa, kao i da se suprotnim odlukama vlada “grubo meša” u političke prilike u Preševu.

Za predsednika privremenog organa u Preševu imenovan je Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene, a za članove Armend Aliu, Ragmi Mustafa, Ardita Sinani i Branko Trajković.

Da vlada kadruje, kaže Ragmi Mustafa, vidi se i po tome što je u privremenom organu predstavnik SNS-a iako ta partija u raspuštenoj lokalnoj skupštini sa 38 odbornika nije imala nijedan mandat:

„Ovakvim potezom diskriminišu se Albanci. Alternativa za promene imala je 11 odborničkih mandata, a Demokratska partija Albanaca 14. Oni imaju dva člana u privremenom organu, a mi jednog člana. To je namerno urađeno da se, umesto razvoja opštine Preševo, stvore još dublje razlike između samih Albanaca.“

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave naveli su da je privremena uprava postavljena apsolutno u skladu sa zakonom.

Bojan Klačar, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže da je problem koji je nastao u Preševu dvojak.

“Prvi uzrok je nerazumevanje između samih albanskih političkih partija i njihova borba za glasove. Drugi je činjenica da je Partija za demokratsko delovanje povukla svoju podršku vlasti, što ukazuje da u saradnji partije Rize Halimija i vladajuće Srpske napredne stranke ima ozbiljnih problema”, objašnjava Klačar.

Problem u Preševu dvojak: Bojan Klačar
Problem u Preševu dvojak: Bojan Klačar

Konfuzija na preševskoj političkoj sceni traje još od lokalnih izbora 24. aprila 2016, od kada su formirane dve vladajuće koalicije koje nisu bile uspešne. Prva se raspala 10. marta ove godine, a druga je od tada funkcionisala samo do 24. maja i sve do uvođenja privremene uprave nije da uspela sazove sednicu opštinske skupštine i obezbedi kvorum. Sadašnje prilike, smatraju lokalni lideri Albanaca, pokazuju da vlast nije zainteresovana za razvoj juga Srbije.

Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kaže za RSE da se nada da će lokalni lideri u dogovoru sa privremenim organom pronaći prihvatljivo rešenje. On napominje da ove tri opštine na jugu Srbije do tada nemaju priliku da koriste predviđenih 114 miliona dinara iz državnog budžeta.

“Ni pet odsto tog novca nije iskorišćeno. Sada možemo imati situaciju da zbog kratkog vremenskog roka veliki deo tih sredstava ne bude iskorišćen jer se bavimo problemom u funkcionisanju lokalne samouprave. Umesto da pare budu utrošene za infrastukturne objekte i projekte koje su sami izabrali… Ipak verujem da će sve biti u redu i da će nakon izbora uskoro biti formirana većina u skupštini Preševa”, naveo je Stanković.

Kako se navodi u Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave.

“Jedini izlaz iz ove situacije je da privremeni organ pripremi kvalitetne izbore koji bi bili održani u zakonskom roku. Sve drugo bi produžilo stagnaciju u kojoj se nalazi opština Preševo”, zaključuje Bojan Klačar, iz CESID-a.

Do uvođenja privremenih mera u vladajućoj koalicji u Preševu bili su Partija za demokratsko delovanje (PDD), Demokratska unija doline (DUD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i otcepljena frakcija Demokratske partije Albanaca (DPA).

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG