Dostupni linkovi

Brnabić kaže da se razgovara o NIS-u i da ne isključuje nijedan scenario


 Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa partnerima iz Gasproma oko NIS-a. Fotografija: 20. januar 2022.
Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa partnerima iz Gasproma oko NIS-a. Fotografija: 20. januar 2022.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 13. aprila da ne bi isključila nijedan scenario kada je reč o Naftnoj industriji Srbije (NIS), pa ni taj da azerbejdžanska kompanija SOKAR preuzme ruski deo u toj kompaniji.

Mediji u Srbiji su u aprilu pisali o mogućnosti da Azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOKAR) preuzme većinski paket akcija NIS-a.

Brnabić je navela da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa partnerima iz Gasproma oko NIS-a, ali da ne očekuje da NIS i Gasprom budu uključeni u novi paket sankcija.

Ona je rekla i da je važno da je Srbija izuzeta od sankcija i da će nastaviti da dobija naftu iz Jadranskog naftovoda (JANAF).

Srbija je, prema ranijoj izjavi ministarke energetike Zorane Mihajlović, izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji koje se odnose na naftu i gas. Stoga će, kako je navela, snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko JANAF-a biti nastavljeno i posle 15. maja uprkos prethodnim najavama da je snabdevanje ugroženo.

Naime, JANAF je prvobitno 29. marta saopštio da neće moći da realizuje transport nafte do NIS-a od 15. maja 2022. usled novog paketa sankcija Evropske unije (EU) usmerenih prema ruskim energetskim kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Najveći deo nafte do Srbije se doprema upravo naftovodom JANAF.

Nekadašnji državni naftni gigant NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

XS
SM
MD
LG