Dostupni linkovi

Rudnica: Iskopavanje masovne grobnice


Iskopavanje masovne grobnice kod Raške
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

Iskopavanje masovne grobnice kod Raške

U mestu Rudnica kod Raške na jugu Srbije nastavlja se prekopavanje terena, na mestu za koje se veruje da se nalazi masovna grobnica sa telima kosovskih Albanaca. Istraga na ovoj lokaciji započeta je krajem prošle godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci šest osoba, od kojih je za dve DNK analizom utvrđeno da pripadaju Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

Selo Rudnica, oko kilometar od grada Raška, nadomak granice sa Kosovom, prelaza Jarinje. Arheolozi iz Beograda, Prištine i Sarajeva, uz tim EULEKS-a, pretražuju lokaciju Rudnica, mesto na kome se nalazi masovna grobnica u kojoj je, kako se veruje, pokopano više stotina Albanaca ubijenih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Zatičemo stručnjake koji markerima obeležavaju sve što pronađu. Uz zelene zastavice vidimo kosti, delove odeće:

“Bilo je potpuno jasno da je u pitanju masovna grobnica jer smo veoma brzo otkrili ostatke najmanje šest različitih individua, od kojih su dve već identifikovane”, rekao nam je Andrej Starović, šef istražnih arheoloških radova.

(Fotogalerija Vesne Anđić)

Lokalitet koji preražuju prostire se na nekoliko kvadratnih metara. Međutim, veruje se da se grobnica prostire na mnogo većoj površini od one koja je trenutno iskopana.

“Površina i prostor u kojima se to događalo u međuvremenu su veoma izmenjeni. Ovde je do skora postojala zgrada izgrađena nakon te 1999. godine i potpuno je očigledno da je i mašinskim radovima, kopanjima, različitim drugim turbulencijama došlo do ozbiljnih deformacija originalnog izgleda. Jedini efikasni metod jeste otvaranje čitave ove površine i definisanje prostora koji je zahvatala”.

Prenk Đetaj
Prenk Đetaj
Lokaciju je, povodom zvaničnog početka iskopavanja, obišao Prenk Đetaj, predsednik Komisije za nestale Kosova. Rekao nam je da su do sada identifikovana dva mladića iz sela Rezala, iz koga se 36 meštana i dalje vodi kao nestalo, a za koje se veruje da su ubijeni i sahranjeni u masovnoj grobnici Rudnica. To je samo deo ljudi za koje se sumnja da ih je zadesila ista sudbina, dodaje Đetaj:

“Više od 250 posmrtnih ostataka, čak i do 300, a naše informacije jesu i preko 400. Momentalno sarađujemo dobro sa državnim organima Republike Srbije. Oni su predstavili neki projekat za ovu lokaciju. Kao što vidimo sve je pripremljeno. Videćemo kako će se nastaviti.”

Predsednik srpske komisije za nestale, Veljko Odalović uverava da se radovi neće prekidati dok lokacija ne bude istražena do kraja:

“Radiće se i subotom i nedeljom. Naša procena je da će to trajati nekih 60-ak dana. Ona se bazira na informacijama o potencijalnom broju tela koja se nalaze na ovoj lokaciji, ali u svakom slučaju biće istražena do kraja i neće biti ostavljen prostor za dilemu da li je lokacija pretražena, ekshumirana. Staviće se tačka na ovu lokaciju.”

Arheolog Andrej Starović, rekao nam je da je njihov cilj, pored otkrivanja i identifikacije ubijenih, takođe i kompletno rekonstruisanje tog događaja:

Andrej Starović
Andrej Starović
“Ako je tu dovoženo kamionima, oni ostavljaju za sobom tragove tačkove; ako je bilo kakvom mašinom rađeno iskopavanje, to takođe ostavlja tragove koji se vrlo jasno mogu identifikovati i potvrditi. Postoji čitava serija materijalnih nalaza, dokaza: delovi garderobe, čaura, puščanih zrna… Sve su to dokazi koji su za sudski proces materijalno jasni, a arheološki pristup identifikuje krajnje precizno sve te elemente koji sklapaju mozaik.”

Dok traju iskopavanja, meštani sela Rudnica, udaljenog svega nekoliko stotina metara, kažu da malo toga znaju o onome što se dešavalo u njihovoj blizini:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Direktan link

Porodicama nestalih za koje se veruje da su pokopani u masovnoj grobnici kod Rudnice, biće omogućeno da obiđu lokaciju.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je maja 2010. godine otkrilo "potencijalnu masovnu grobnicu" u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine.

Tokom iskopavanja na ovom lokalitetu u decembru 2013. godine pronađeni su posmrtni ostaci šest osoba albanske nacionalnosti. Mesto je tada konzervirano, a rad pauziran do naredne sudske odluke u Beogradu.

Pretraga se nastavlja četiri meseca kasnije, a Vlada Kosova u međuvremenu je optužila Srbiju za destruktivnost u pronalaženju istine o počinjenim zločinima nad Albancima.

Sumnje da su na ovom, jednom od nekoliko mesta u Srbiji, preneta tela ubijenih Albanaca u pokušaju da se sakriju ratni zločini traju još od 2004. godine, a od 2007. u nekoliko navrata su započeta neuspešna istraživanja, zbog čega su postojale sumnje da se na tome nije ozbiljno radilo.
XS
SM
MD
LG