Dostupni linkovi

U Raškoj su pronađeni ljudski ostaci, sledi istraga


Iskopavanja u Rudnici, foto: Vlada Kosova
Iskopavanja u Rudnici, foto: Vlada Kosova
Srpske vlasti, su zajedno sa EULEX-ovim ekspertima iz Odeljenja za sudsku medicinu, kao i forenzičkim ekspertima iz kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu, tokom ispitivanja lokacije u kamenolomu Rudnica u opštini Raška, Srbija, otkrili posmrtne ostatke, saopšteno je iz EULEX-a.

Odjeljenje za sudsku medicinu na Kosovu je saopćilo da su tokom iskopavanja u Raškoj stručnjaci otkrili posmrtne ostatke na mjestu gdje se sumnja da se nalazi masovna grobnica s tijelima kosovskih Albanaca koji su ubijeni tokom rata na Kosovu.

Arsim Gërxhaliu, rukovodilac iz Odjeljenja za sudsku medicinu, je rekao u saopštenju da su nakon „neprestanog iskopavanja, u petak u 12:20, u blizini jednog objekta pronađene kosti i garderoba ubijenih žrtava iz posljednjeg rata na Kosovu“.

Prenk Gjetaj, predsedavajući vladine komisije za nestala lica je potvrdio za RSE da je mesto lokalizovano i konzervirano do naredne sudske odluke u Beogradu.

“Procedura je sada drugačija jer sud treba da donese odluku za dalji proces rada jer sada nema kopanja sa bagerima, već treba arheolozi pravno-sudske medicine i drugi stručnjaci da rade na vađenju posmrtnih ostataka koji su nađeni. Ovo je tek početak. Da li ima više posmrtnih ostataka, to će znati samo stručnjaci”, kazao je on.

Gjetaj je dodaje da je za ponedeljak odloženo da se dve strane dogovore o daljim koracima, odnosno o sledećoj odluci suda.

Predsedavajući vladine komisije ipak je naveo da su opstrukcije od strane Beograda povećale sumnju kosovske strane da na toj lokaciji zaista ima nešto.

“Prvi dan, 10. decembra, nije se radilo sa opravdanjem da imaju neke tehničke probleme, sa opravdanjem da nisu doneli mašine. Drugi dan, 11. decembra, doneli su oko 13 časova mašine i počelo je iskopavanje. Važno je sada da smo naišli na posmrtne ostatke I to je za nas sada najvažnije. Da li je bilo jedno posmrtno telo, dva ili tri to će da se utvrdi. Uglavnom, naišli smo na ono šta smo tražili”, kazao je Gjetaj.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine u petak nije moglo da komentariše nalaze od petka u Rudnici, dok Gjetaj navodi da mu je bila upućena molba da bude ograničen u izjavama.

“Ja sam se čuo sa Vesnom Bošković koja je i član te komisije, koja je rekla da će dalje utvrditi sud. Međutim, imao sam molbu da jednom budem ograničen u izjavama, da ne znamo poreklo ti ostataka. Međutim, naši stručnjaci su odlučni da su to ljudski posmrtni ostaci”, kazao je Gjetaj.

Po rečima Arsima Gerxhaliua, očekuje se i da će se srušiti jedan objekat ispod čijeg temelja se sumnja da su posmrtni ostaci žrtava.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine.
XS
SM
MD
LG