Dostupni linkovi

Beograd i Priština: Zastoj u rešavanju sudbine nestalih


Beograd, Dan nestalih, 2012.
Beograd, Dan nestalih, 2012.
Radne grupe za nestale Beograda i Prištine saopštile su da su nezadovoljne rezultatima na rasvetljavanju sudbine nestalih i najavile da će ove godine biti efikasnije nego prošle godine kada je rešeno samo 45 slučajeva.

Na sastanku u Beogradu na kojem su bili i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta razmotreni su zastoj u rešavanju sudbine nestalih i prioritetni zadaci, poput istraživanja lokacije kod Raške i nalaženja novih načina za identifikacija posmrtnih ostataka 351 osobe koji se već duže nalaze na Institutu u Prištini.

Predstavnik beogradske grupe Veljko Odalović rekao je da će tokom godine biti istražene i lokacije u Boru i Kuršumliji za koje se pretpostavlja da kriju posmrtne ostatke nestalih. On je najavio nastavak pretrage grobnice u Rudnici kod Raške u martu ili početkom aprila, u zavisnosti od meteoroloških uslova:

“Godinu koja je za nama obeležio je u decembru mesecu pronalazak posmrtnih ostataka u Rudnici kod Raške, lokaciji na kojoj sedam godina bezuspešno pokušavamo da pronađemo posmrtne ostatke jer smo takvu informaciju u kontinuitetu dobijali i od predstavnika kosovske delegacije, i od UNMIKA i od EULEX-a. Lokacija Rudnica kod Raške biće naš prioritet u ovoj godini i očekujemo da bi radovi na toj lokaciji trebalo da budu gotovi za 60 dana, a očekuje se da će ostaci dva tela koji nađeni na toj lokaciji biti identifikovani za 20 dana”, rekao je Odalović.

On je izrazio žaljenje što, kako je rekao, nema ni naznaka da se utvrdi identitet ostataka 351 tela koja su u mrtvačnici u Prištini.

Po njegovim rečima, Beograd će tražiti da se ponovo istraže lokacije Livoč kod Gnjilana i Košare.

Odalović je dodao da bi rasvetljavanju sudbine nestalih doprinelo angažovanje specijalnog tužioca EU Klinta Vilijamsona, kao i rasvetljavanje "Slučaja žuta kuća" o trgovini organima otetih kosovskih Srba.

Predsednik prištinske Radne grupe Pajazit Nuši rekao je da nema nikakvih razloga da se pretraga grobnice kod Raške politizuje, a govoreći šta će biti prioriteti ove godine kazao je da će se raditi na 31 lokaciji gde ima indicija da postoje posmrtni ostaci, a onda je nabrojao neke od tih lokacija:

“U Streocu, u Partešu, u Budisavcu, u Mamuši, Zvečanu i drugim mestima bićemo koncentrisani da otvaramo ta mesta i da o tome što budemo našli kao rezultat tog rada damo informacije porodicama, bez obzira da li su ti posmrtni ostaci posmrtni ostaci albanaskih, srpskih, crnogorskih ili turskih porodica. U tom pogledu, verujte da ne samo što ne činimo nikakve razlike nego pokušavamo na svaki način da damo makar jednu jedinu informaciju porodici da se na tom i tom mestu sumnja da se nalazi jedan broj posmrtnih ostataka i da ćemo u što kraćem roku pokušati da damo odgovor čiji su to posmrtni ostaci”, rekao je Nuši.

On je naglasio da nerešavanje sudbine nestalih ometa pomirenje Albanaca i Srba i ocenio da je to jedan od razloga za otežanu primenu dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

Predstavnica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Lina Miler navela je da je 2013. godine rešeno samo 45 slučajeva iako se radilo na 70 terenskih operacija, a ekshumacije su obavljene na 12 lokacija.

Dve strane tragaju za više od 1.700 ljudi sa Kosova nestalih tokom tamošnjih sukoba krajem 1990-ih godina.
XS
SM
MD
LG