Dostupni linkovi

Predstavnici kosovskih Srba podržali Platformu Beograda


Policajac Srbije na granici sa Kosovom
Predstavnici kosovskih Srba podržali su u utorak Platformu o Kosovu koju su pripremile vlasti u Beogradu, ocenjujući da je taj dokument važan jer tretira interese svih Srba na Kosovu i predlaže rešenja.

Kosovski Srbi su na sastanku u severnoj Mitrovici izrazili očekivanje da će u Srbiji biti postignuta najveća moguća politička saglasnost u vezi sa ovim dokumentom i zatražili da Platformu o Kosovu kao obavezujući dokument u što kraćem roku usvoji Skupština Srbije.

Srbi sa Kosova posebno su podržali stav da Vlada Srbije, u cilju zaštite nacionalnih interesa, više ne postiže parcijalne dogovore sa kosovskim institucijama u okviru tehničkog dijaloga.

To, kako smatraju, vodi promeni stanja na terenu u korist institucija u Prištini, slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u dijalogu na visokom novou i potencijalnoj destabilizaciji bezbednosnih prilika.

Prema oceni kosovskih Srba, u Platformi je potrebno još jasnije istaći da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije kao što je to, kako su naveli, jasno definisano Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Srbi su u zaključcima sa zajedničke sednice istakli da smatraju izuzetno važnim to što politički predlog Platforme tretira interese i predlaže rešenja za sve Srbe na Kosovu.

Oni su zatražili da Platforma sadrži posebno poglavlje koje će regulisati obavezu međunarodne zajednice da omogući bezbednost i materijlne uslove za održivi povratak 250.000 prognanih i interno raseljenih.

U zaključcima se dodaje i da je važno što Platforma tretira i pitanje uzurpirane ili uništene imovine Srba i Republike Srbije na Kosovu, najširu zaštitu Srpske pravoslavne crkve i njene imovine i druga važna pitanja.

Srbi smatraju da svaka eventualna promena predložene Platforme treba da bude usaglašena sa njima, uz naglasak da podržavaju stav da osnovni princip pregovora budu razgovori u paketu, tj. da 'ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno'.

Sednici, koja je trajala skoro četiri sata, pored predstavnika srpskih opština sa Kosova prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici porodica nestalih sa Kosova.

Sednica je održana nakon sastanka predstavnika Srba sa Kosova i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u petak u Beogradu.

Predsednik Srbije poručio je, posle sastanka s predstavnicima kosovskih Srba, da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi i pozvao ih da donesu zaključke o platformi i eventualne sugestije.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG