Dostupni linkovi

Reakcije u Prištini: Srbija platformom meri puls javnosti


Zastave Srbije u Mitrovici
Zastave Srbije u Mitrovici
U Prištini veruju da platforma Srbije o Kosovu koju su objavili srpski mediji, predstavlja test za javnost.

Dok predstavnici kosovskih institucija ne žele da komentarišu ovaj plan s obzirom da nije zvanično objavljen, poznavaoci političkih prilika ocenjuju da se radi o zahtevima Srbije koji postoje već duže vreme.

Ilir Deda iz Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj ocenjuje da je sada došlo do ozvaničenja stava Beograda o kosovskoj realnosti.

“Ovo više izgleda kao testiranje srpske javnosti o želji Beograda za specijalni status severa, tj. stvaranje entiteta unutar Kosova. To je Srbija nezvanično tražila duže vreme, a sada je došlo i do ozvaničenja stava Beograda koji ne bi priznao Kosovo. ali bi na neki način priznao realnost, i zbog toga želi da cena ove političke promene bude sever Kosova“, kaže Deda.

Kosovski analitičar Halil Matoshi ističe da je lansiranje teza o formiranju srpskog entiteta predstavlja napor srpske politike za proglašenjem entiteta poput Republike Srpske na severu Kosova.

„Objektivno, ne verujem da bi srpska vlada, u ovoj fazi razgovora sa EU o svom statusu, otišla toliko daleko i da bi ugrozila mir u regionu, granice Balkana koje su zaključene 1999. Ovo je merenje pulsa srpske javnosti, ali i političkih zvaničnika od strane ultrancionalističkih krugova i ova najava dokazuje da će zahtevi Srba sa kosova i srpskih nacionalista biti u porastu i da će tražiti jednu autonomiju za Srbe na severu“, kaže Matoshi.

Kosovski Srbi protiv platforme

Protiv ovakve platforme izjasnili su se Srbi i severno i južno od Ibra.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova, Marko Jakšić, u izjavi za RSE navodi da je platforma Srbije o Kosovu neprihvatljiva jer je to plan za predaju Kosova, a ne odbranu.
Marko Jakšić
Marko Jakšić

„U suštini to je za mene plan kapitulacije Srbije, a on se svodi na to da plan i nije pisao predsednik Srbije već zemlje Kvinta. Nema neke velike razlika između ovog što predstavlja Nikolić, onoga što je ranije pričao Tadić i onoga što je u Ahtisarijevom planu. Ja garantujem ili predpostavljam da najveći deo Srba neće prihvatiti jednu takvu platformu, jer to znači good bye ili adios, državo Srbijo“, kaže Jakšić.

Jedan od političara iz Gračanice, Ranđel Nojkić kaže da ova platforma Srbije o Kosovu koju prenose mediji zapravo kuca na otvorena vrata i da su male verovatnoće da će ona kao takva proći.

„Ahtisarijevim planom je zapravo predviđena mogućnost da se opštine sa srpskom većinom ujedine i imaju jednu celinu. Ovo je zapravo korak unazad, zapravo pokušava se da se dobije autonomija samo za severni deo, što znači da Beograd na izvestan način diže ruke od Srba južno od reke Ibar. U tom smislu mislim da platforma nije prihvatljiva za Srbe. Mislim da su u pitanju unutrašnji ciljevi da se podmiri javnost, da se zadovolji formulacija Ustava Srbije kada je u pitanju Kosovo“, kaže Nojkić.
XS
SM
MD
LG