Dostupni linkovi

Deda: Platforma Srbije podseća na neke iz devedesetih


Ilir Deda
Ilir Deda
Očekivalo se da Srbija izađe sa platformom kako gleda na normalizaciju odnosa sa Kosovom, a srpski državni vrh je umesto toga mislio da platforma treba da bude o unutrašnjem ustrojstvu Kosova, kaže za RSE Ilir Deda, direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine.

Deda: Mogu vam reći da u Prištini vlada veliko razočarenje jer platforma predviđa potpunu defunkcionalizaciju Kosova i rasparčavanje Kosova na nekoliko regiona što nije ni realno niti se može naći na pregovaračkom stolu. Ovo je u stvari korak nazad u odnosu na četiri tačke koje je predložio bivši predsednik Boris Tadić koje su predviđale jednu teritorijalnu autonomiju samo za sever Kosova. Takođe sadašnja srpska platforma, koja je procurela u javnost, je u potpunoj suprotnosti sa Rezolucijom Generalne skupštine UN i uslova EU za Srbiju i za Kosovo ka daljim integrativnim tokovima ka Evropi i normalizaciji odnosa između dve zemlje.

RSE: Da li bi za Prištinu ijedna tačka iz te platforme mogla da bude prihvatljiva, recimo tačka koja govori o autonomiji za srpske opštine?

Deda: Ne može ni jedna od tih tačaka biti prihvatljiva jer srpske opštine na Kosovu već uživaju široku autonomiju i samoupravu sa velikim ovlašćenjima, a srbijanska platforma predviđa stvaranje jednog srpskog entiteta, poludržave u okviru Kosova, tako da ova platforma neće doprineti i ne doprinosi klimi normalizacije i mislim da je pravo vreme da EU sada izađe sa svojim viđenjem normalizacije odnosa.

RSE: U nekim komentarima nakon objavljivanja ove platforme ocenjuje se da se čini da Beograd odustaje od često pominjane ideje o podeli Kosova. Da li i vi imate takav utisak?

Deda: Od leta 2011. godine Beogradu je jasno rečeno da podela Kosova ne dolazi u obzir i svi su politički akteri u Srbiji to shvatili i digli ruke od te opcije. A ovo što su sada predložili je međufaza ka jednoj podeli, da se stvori jedan polunezavisni srpski entitet na Kosovu koji će jednog dana da se otcepi. Ova platforma u stvari više liči na neke platforme iz devedesetih godina prošlog veka nego na ono što se od Srbije traži danas.

RSE: Mislite li da ova platforma može na neki način da utiče na dalji dijalog Beograda i Prištine i sledeći susret Dačića i Tačija? Šta bi mogli biti koraci prištinskih vlasti?

Deda: Priština će po izjavama ostati u procesu dijaloga, već su određene teme za sastanak 17. januara. Strahujem da ova platforma više može da obmane kosovske Srbe koji će se još jednom ponadati da možda može doći do jedne veće uloge Srbije u njihovim životima što je izrazito loše i negativno jer na kraju se oni sami mogu osećati poraženim jer ova platforma neće zaživeti kao što ni njeni elementi neće biti deo dijaloga, a uopšte nije ni trebalo da dođemo do ovoga da se kosovski Srbi obmanu na takav način kao što radi sadašnji predsednik Srbije.
XS
SM
MD
LG