Dostupni linkovi

'Pravda za Davida' i pred Interparlamentarnom unijom


Protesta šetnja grupe "Pravda za Davida", Banjaluka, decembar 2019.

O protestima grupe "Pravda za Davida" i hapšenjima koja su se dešavala u decembru prošle godine u Banjaluci biće obaviješten Komitet za ljudska prava poslanika Interparlamentarnoj uniji. Istovremeno, nakon više od mjesec dana javnosti se konačno obratio i Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke čiju smrt tužilaštvo vodi kao "istragu o ubistvu".

Draško Stanivuković, poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS, koji je tokom protesta Grupe "Pravda za Davida" u decembru prošle godine bio uhapšen, izjavio je danas da su sva dešavanja iz decembra prošle godine u Banjaluci pokazatelj da se ne živi u slobodnom društvu i da se iz tog razloga ne može vjerovati institucijama. Zbog toga ga, naveo je, "raduje podrška poslanika iz Srbije" koji će ovaj problem iznijeti pred Komitetom za ljudska prava poslanika u Ženevi.

Podršku Stanivukoviću svojim prisustvom dali su i poslanici Demokratske stranke Skupštine Srbije, Aleksandra Jerkov i Balša Božović
Podršku Stanivukoviću svojim prisustvom dali su i poslanici Demokratske stranke Skupštine Srbije, Aleksandra Jerkov i Balša Božović

"Mi želimo da odavde pošaljemo jednu jasnu poruku da se ovaj slučaj (zabrana okupljanja grupe "Pravda za Davida" i hapšenja građana i poslanika, op.a) neće završiti samo na njihovom progonu, montiranom političkom procesu, ugnjetavanju i stanovništva i narodnih predstavnika. Zato sam počastvovan podrškom narodnih poslanika iz Demokratske stranke (DS) i time što će ovaj slučaj otići i u Ženevu u Komitet za ljudska prava narodnih poslanika, gdje će se govoriti ne samo o mom slučaju nego i o slučaju građana koji su ovdje ugnjetavani", kazao je Stanivuković.

'Pravda za Davida': Hapšenja i sukobi sa policijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke u Parlamentu Srbije koja je i predsjednica Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji koja okuplja 178 parlamenata iz cijelog svijeta, poručila je kako su protekla nemila dešavanja u Banjaluci odraz i slika stanja u svim zemljama regiona i da se protiv toga treba oštro boriti.

"Kada pokušavate da ućutkate onoga ko predstavlja građane, vi zapravo pokušavate tim građanima da oduzmete pravo na političko predstavljanje, i to je očito situacija koju imamo u celom regionu, to je nešto sa čim zajedno moramo da se izborimo", istakla je Jerkov.

Podršku Stanivukoviću svojim prisustvom dali su i poslanici Demokratske stranke u Skupštini Srbije Balša Božović i Maja Videnović.

A nakon više od mjesec dana od poslijednjeg puta kada je viđen u javnosti na protestima grupe "Pravda za Davida" 30. decembra prošle godine, javnosti se obratio Davidov otac Davor Dragičević, koji je napustio BiH kada je za njim raspisana potjernica nakon pomenutih protesta.

U izjavi za Tteleviziju N1 rekao je da nije u azilu, da nije u bjekstvu, već da se sklonio na sigurno kako ga ne bi likvidirali, ne otkrivajući lokaciju na kojoj se nalazi. Poručio je da će grob svog sina izmjestiti iz "zločinačke države". Kazao je i kako više ne može ući u svoju kuću, niti vidjeti prijatelje.

"Eto kakva vam je država, kakve su vam institucije, i gdje živite. Vjerujte mi to je zločinačko-mafijaška organizacija, to su ubice i zločinci", rekao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS je krajem prošle godine zabranio sva javna okupljanja grupe "Pravda za Davida", koja je održavala skupove na Trgu Krajine više od 300 dana, od 26. marta prošle godine. Protstima je traženo da se otkrije istina o smrti Davida Dragičevića koji je nestao 18. marta, a čije je tijelo nađeno 24. marta 2018. godine na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci.

Policija RS je krajem decembra nasilno uklonila sva oblilježja protesta sa Trga Krajine, a slike sukoba policije i građana su obišle region.

Tom prilikom uhapšeno je nekoliko desetina građana u protestima koji su trajali nekoliko dana, među kojima i poslanik Dršako Stanivuković protiv kojeg je, kao i protiv Davora Dragičevića, podnijeta krivična prijava za "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske".

  • 16x9 Image

    Gojko Veselinović

    Prije uključenja u tim Radija Slobodna Evropa radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG