Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekršajne prijave i potrage za članove grupe 'Pravda za Davida'


Banja Luka, policija

Banjalučka policija raspisala je potragu za Vedranom Berićem iz Bosanske Gradiške, jednim od članova grupe "Pravda za Davida".

"Policijski službenici će preduzeti sve mjere i radnje na pronalasku navedenog lica i utvrđivanju odgovornosti", navodi se u saopćenju iz Policijske uprave Banja Luka, uz navođenje inicijala osobe za kojom su rapisali potragu.

Podnesen je i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv organizatora javnog skupa „Podrška Pravdi za Davida“.

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka 04.01.2019. godine podnijeli su Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica P.K, B.G. I A.G.,organizatora javnog skupa „ Podrška Pravdi za Davida,“ navodi se u saopćenju Policijske uprave Banja Luka.

"Organizatori javnog skupa se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup upokretu", piše u saopćenju.

Dodaje se i da su organizatori javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatimna parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa.

Takođe, organizator javnog skupa nije obezbjedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske i krivičnih djela propisanih Krivičnom Zakonikom Republike Srpske od strane učesnika javnog skupa.

Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela.

Policijska uprava Banja Luka je 31. decembra raspisala potragu i za Davorom Dragičevićem (1969.) te još nekoliko osoba, zbog sumnje na počinjena krivična djela i prekršaje, nakon protesta 30. decembra u Banjoj Luci.

Te večeri policija je potisnula Davora Dragičevića i druge članove grupe „Pravda za Davida" s glavnog trga, prethodno ih upozorivši da se udalje, jer nemaju dozvolu za okupljanje. Dragičević se od tada nije javno oglasio, a iz policije i tužilaštva su tvrdili da ih je kontaktirao njegov advokat radi predaje, što su oni odbili.

XS
SM
MD
LG