Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Zaposlenici jedne od rumunskih škola pripremaju učionice kako bi se osiguralo fizičko distanciranje učenika uoči ispita, 25.maj 2020.
Zaposlenici jedne od rumunskih škola pripremaju učionice kako bi se osiguralo fizičko distanciranje učenika uoči ispita, 25.maj 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 30. maj, 2020.:

U Srbiji u poslednja 24 sata nema preminulih od posledica korona virusom, dok je 27 novozaraženih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do 15 časova 30. maja registrovan je ukupno 11.381 potvrđeni slučaj COVID-a 19.

U posljednja 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 277 uzoraka na prisustvo korona virusa. Kako su za RSE potvrdili iz UKC-a, osam uzoraka bilo je pozitivno. Iz Tešnja je pozitivno sedam, a iz Usore jedan uzorak.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je najavio da će doneti odluku o novom vanrednom stanju u trajanju od 14 dana, koje će početi da važi od nedelje. U ovoj zemlji je do sada registrovano 2.164 pozitivnih na korona virus, uz 131 smrtni slučaj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izrazlili su, u telefonskom razgovoru, zadovoljstvo što je omogućen uobičajen granični saobraćaj između dve države. Bosna i Hercegovina donela je odluku 28. maja da otvori granične prelaze za državljane Srbije.

Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvali su danas SAD da "preispitaju svoju odluku" o prekidu veze sa Svetskog zdravstvenom organizacijom, saopštila je Evropska službe za spoljne poslove (EEAS).

XS
SM
MD
LG