Dostupni linkovi

U Severnoj Makedoniji produžetak vanrednog stanja


Skoplje
Skoplje

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je najavio da će doneti odluku o novom vanrednom stanju u trajanju od 14 dana, koje će početi da važi od nedelje.

“Donošenje ovakve odluke ima za cilj da omogući Vladi i institucijama da se efikasno bore sa zdravstvenim ali i ekonomsko-socijalnim izazovima povezanim sa krizom izazvanom od korona virusa i ne treba se dovoditi u korelaciju sa izbornim procesom”, rekao je Pendarovski po završetku sednice nacionalnog Saveta bezbednosti.

Prvi put je proglasio vanredno stanje 18. marta, a zatim je još dva puta donosio odluku o tome. Drugi put je takvo stanje trajalo 30 dana, a treći 14 dana. Te odluke šefa države nisu bile potvrđene u parlamentu, jer je on raspušten zbog toga što su bili zakazani prevremeni parlamentarni izbori za 12. april, koji su kasnije odloženi zbog pandemije COVID-19.

U Severnoj Makedoniji je do sada registrovano 2.164 pozitivnih na korona virus, uz 131 smrtni slučaj. Poslednjih nekoliko dana je broj novoobolelih sve veći, što je izazvalo zabrinutost kod građana, jer se u međuvremenu neke mere predostrožnosti ukidaju ili olakšavaju.

XS
SM
MD
LG