Dostupni linkovi

Zaustavljena lavina optužbi za podmetanje požara


Gašenje vatre u selu Bribir kod Skradina, 2017.

Osjetno veći broj požara na otvorenom u Dalmaciji ove godine mnogi povezuju sa podmetanjem požara. Racionalne poruke lokalnih političara, ali i dobar rad policije na otkrivanju podmetača požara uspjeli su zaustaviti lavinu optužbi za podmetanje požara na račun srpske manjine, kada je jedan lokalni medij neoprezno objavio da su dvojica maloljetnih potpaljivača požara u Nacionalnom parku Krka srpske nacionalnosti.

Dok požari u srednjoj Dalmaciji i dalje plamte, policija istražuje je li bilo podmetanja. Od 14 konstatiranih podmetača požara, a od početka godine njih ukupno 16 za 39 slučajeva podmetanja, u Šibensko-kninskoj županiji je do sada obrađeno šest podmetača požara, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor.

"Protiv četiri osobe je podnesena kaznena prijava za to kazneno djelo, a za jednu osobu – zbog zdravstvenih razloga, odnosno zbog toga što smo utvrdili da je djelomično sposobna za samostalno zbrinjavanje – Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku proslijeđeno je posebno izvješće, a protiv jedne osobe podnijeli smo optužni prijedlog po Zakonu o zaštiti od požara", ističe Kosor.

Kada je jedan lokalni portal izvijestio da su dvojica maloljetnih potpaljivača požara u Nacionalnom parku Krka srpske nacionalnosti, na društvenim mrežama krenula je antisrpska histerija, ali je utišana, što porukama tolerancije na društvenim mrežama, što jasnom porukom šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

"Na ruku je išlo i to što je sam župan preko najmasovnijeg medija, Hrvatske televizije, pozvao građane da ne nasjedaju takvoj šizofrenoj situaciji u kojoj će se jednu nacionalnost prozivati kao glavnog krivca za izazivanje požara i to na temelju dva maloljetnika koja su privedena. A bila je još jedna stvar koja je možda dobrim dijelom neutralizirala – ako je još bilo – te nacionalne vatre kod nekih", ističe za RSE urednica šibenskog portala tris.com.hr i dopisnica "Slobodne Dalmacije" Davorka Blažević.

Naime, zadarska policija izvijestila je da je za kazneno djelo protiv opće sigurnosti kvalificirano kao zločin iz mržnje prijavila 25-godišnjakinju koja je u nedjelju podmetnula požar pored Brguda nedaleko Benkovca.

Davorka Blažević podsjeća da je djevojka rekla kako je zapalila vatru pored sela u kojem žive Srbi, jer su Srbi 1991. zapalili kuću njenih roditelja.

"Kao, eto, njenim roditeljima se u ratu dogodilo da su izgubili sve, da su ostali bez ičega, pa to sad ona iz osvete… To je slabo obrazloženje, ali dosta je prizemljilo te nacionalističke strasti", ocjenjuje Blažević.

Davorka Blažević
Davorka Blažević

Blažević iz svog dugogodišnjeg novinarskog iskustva zna da uzroka požara ima mnogo – od onih prirodnih do nepažnje, raspomamljenih piromana koji su u ovom sušnom razdoblju zaista imali plodno tlo za akciju, do onih koji su iz raznih pobuda namjerno podmetali požare.

"Ali srećom da ih je ipak dobar broj uhvaćen, pa više nema mistificiranja oko toga tko su počinitelji, a naročito – što je posebno važno i što uvijek naglašavam – nema generaliziranja. Ako je jedan Srbin koji je uhvaćen da je potpalio požar – recimo tako – bolesna osoba, pa otkuda ikome pravo da na temelju toga generalizira!?", riječi su Davorke Blažević.

Preventivne policijske patrole u Šibensko-kninskoj županiji već su spriječile podmetanje nekoliko požara.

Na tom tragu, župan Pauk, osim što šalje poruke tolerancije, istovremeno je podigao razinu pripravnosti Civilne zaštite u županiji na višu razinu, što među ostalim znači ne samo policijske, nego i građanske patrole na terenu.

"Oni bi trebali nadzirati određeno područje, snimati stanje i biti na ispomoći svim drugim službama koje se na drugi način bave tim poslom, prvenstveno policiji što se tiče dostavljanja određenih informacija, nekih svojih viđenja i zapažanja s terena. U krajnjoj liniji, kada znate da je neko područje pod određenim nadzorom ma kakve vrste, ako imate neke krive namjere, itekako dobro ćete se zamisliti hoćete li tu namjeru sprovesti u djelo", kaže šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG