Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Dalmaciji haraju požari, podignute prve prijave


Požar na hrvatskom primorju

Srednjom Dalmacijom i dalje haraju šumski požari. U gašenju sudjeluju vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, protupožarni avioni, vojska i dobrovoljci, a glavni vatrogasni zapovjednik proglasio je uzbunu za sve hrvatske vatrogasce. Podignute su i prve kaznene prijave za podmetanje požara.

Od Pristega u zadarskom zaleđu do planine Promina između Knina i Drniša do Đevrsaka nedaleko Knina, dijelovi Velebita i Dubci Slime u omiškom zaleđu – to su aktivna dalmatinska požarišta.

Stanje je bolje nego jučer kada je dim šumskih požara na neko vrijeme zatvorio i autocestu Zagreb – Split, a protupožarni avioni imali čak tisuću naleta. Dvadesetak jučer evakuiranih osoba danas je vraćeno u sela nedaleko Drniša.

U požaru na Promini izgorjelo je možda već i 1.500 hektara, ali sada je situacija pod kontrolom.

"Tu ima više od 200 ljudi – sto vatrogasaca i sto pripadnika Hrvatske vojske. Radimo tijekom cijelog dana sanaciju požarišta, nadamo se da ćemo to uspjeti obaviti do kraja dana. Tu su canadairi, uključeno je i sve drugo...", kaže vatrogasni zapovjednik u Šibensko-kninskoj županiji Darko Dukić.

Sa jačanjem bure, poslijepodne su se iznova razbuktala dva već ugašena požarišta – u Vrani kod Biograda na moru, te u Popovićima kod Benkovca. Protupožarni avioni i tamo djeluju.

Canadair u akciji gašenja požara, Hrvatska
Canadair u akciji gašenja požara, Hrvatska

U Zadarskoj županiji jedna je osoba privedena pod sumnjom za podmetanje požara nedaleko Benkovca, a protiv dvije osobe je u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji podnesena kaznena prijava.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor kaže kako se radi o dvojici od sedmero mladića koji su jučer privedeni na ispitivanje u policijsku postaju Knin.

"Od kojih je jedan osumnjičen za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugi je osumnjičen za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela", navodi Kosor.

Obojica su maloljetnici. Jedan je upaljačem upalio suhu travu, a drugi ga je na to poticao. Sedmorica su stariji tinejdžeri iz sela nedaleko Kistanja, a da se neobično ponašaju otkrila je djelatnica Nacionalnog parka Krka koja ih je spazila u Radučiću između Kistanja i Knina gdje je potom oko 14. 15 buknuo požar. Požar je ugrozio Nacionalni park, državnu cestu, željezničku stanicu i benzinsku postaju, ali je oko 18 sati ugašen.

Kako je jedan lokalni medij otkrio njihovu nacionalnost, a u kasnovečernjim vijestima sinoć i Hrvatska televizija kazala da su među njima i dvojica državljana Srbije, na društvenim mrežama krenuli su ispadi govora mržnje, ali su ostali ograničeni na društvene mreže i pokoji desničarski portal.

Tome je zasigurno mnogo pridonio status na vrlo popularnoj i, pogotovo u ovoj situaciji jako čitanoj, Facebook stranici "Vatrogasci – oni su naši heroji", na kojoj se upozorilo da prozivanje ovoga ili onoga za podmetanje požara može samo dovesti do masovne histerije i da valja paziti što se govori, jer iskazi mržnje mogu izazvat požar "gori od ovih koji haraju Dalmacijom".

Bivši vatrogasac Zvonimir Radaš, koji je administrator ove Facebook stranice, kaže kako mu je status poslala jedna gospođa, te da ga je on odmah objavio.

"Možda nekome svijest proradi da se ne diže panika i histerija – zapalija ovi, zapalija oni. 'Ko će znat? To - tko je god napravija, jel' bija Hrvat, Srbin, Bosanac, Hercegovac, nebitno koji – nije zdrava osoba. Tako da u to ne triba ulazit", riječi su Radaša.

Lokalni mediji javljaju da je tokom dana zbog podmetanja požara privedena još jedna osoba iz Mirlović Polja u Šibensko-kninskoj županiji.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG