Dostupni linkovi

Potpisi za konzervativne referendume prekopirani?


Marš protiv Istanbulske konvencije, mart 2018.
Marš protiv Istanbulske konvencije, mart 2018.

Hrvatski mediji objavili su da dva konzervativno intonirana referenduma neće biti raspisana, jer se ustanovilo da je dio potrebnih potpisa nevaljao ili kopiran sa drugih referendumskih inicijativa. Konzervativci bjesne na Vladu, a po ocjeni promatrača - oni će ovu svoju blamažu pokušati prikazati kao pritisak vlasti i pokušati tu energiju usmjeriti na desničarske prosvjede u subotu u Vukovaru.

Mediji su objavili neslužbene informacije kako je provjera ustanovila da dvije konzervativne referendumske inicijative nisu prikupile potrebni broj potpisa za raspisivanje referenduma, odnosno da je priličan broj prikupljenih potpisa kopiran sa ranijih referendumskih inicijativa, a da ima i prilično nevaljalih potpisa - umrlih, građana drugih zemalja i slično.

Ako je to istina, propada inicijativa kojom se željelo da Hrvatska iziđe iz Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama i u obitelji, koju desnokonzervativni krugovi optužuju da uvodi rodnu ideologiju u hrvatsko zakonodavstvo.

​Isto tako, propada i referendumska inicijativa kojom se željelo izglasati izmjenu izbornog zakonodavstva na način da bi se smanjio broj manjinskih zastupnika, a preostalim manjinskim zastupnicima oduzelo pravo da glasaju o povjerenju vladi i o proračunu. Jedini zastupnik konzervativne stranke Hrast Hrvoje Zekanović tvrdi da je želja Vlade i premijera Andreja Plenkovića da sruše referendume i više nego vidljiva.

"Ako padne Istanbulska konvencija, pada i Plenković, a on to zna. Zbog toga je u strahu i napravit će sve da se to ne dogodi", kaže Zekanović.

Bijesni su i u klerikalno-populističkoj stranci Most. Politički tajnik stranke Nikola Grmoja priželjkuje da građani prosvjeduju.

"Referendumsku inicijativu potpisalo je 400.000 ljudi. Ja mislim da neće biti baš sretni nakon što je ministarstvo na ovakav način odbacilo referendum. Nije dopustilo promatrače, što bi bilo u potpunosti demokratski legitimno i mislim da je proces kompromitiran. Ja mislim da bi moglo biti prosvjeda", prognozira Grmoja.

U klerikalnoj inicijativi "Narod odlučuje", koja organizira referendum o izmjeni Izbornog zakona, kazali su kako ne komentiraju neslužbene laži ministra Kuščevića, već samo one laži koje ministar iznese - službeno.

Ministarstvo uprave kaže da nisu oni plasirali ovu priču u medije i da će cjelovite podatke objaviti sljedećeg tjedna, vjerojatno u srijedu.

"Sve mora biti transparentno i svaki potpis provjeren kako bi pravo na referendum zaživjelo u punom smislu sukladno hrvatskom Ustavu", kaže ministar Lovro Kuščević.

Manja stranka vladajuće koalicije, liberalni narodnjaci traže da se - ako se ustanovi falsificiranje potpisa - falsifikatore kazneno goni.

Klerikalci su za referendum o Istanbulskoj konvenciji prikupili 3.000 potpisa više od praga, a za referendum o izbornom zakonu 30.000 potpisa više. Potpisi su predani još prije 4 mjeseca, i oni cijelo vrijeme pitaju što to Vlada radi s tim potpisima. Mnogi današnju vijest o potpisima stavljaju i u kontekst desničarskog prosvjeda u subotu u Vukovaru, kojeg su ove klerikalne inicijative podržale.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Radio Slobodna Europa kaže kako su na toliki posao kojeg su obavljali amateri greške nužne, a falsifikati u ovom slučaju vjerojatni, i da je za očekivati da oni odgovore da u stvari falsificira - Vlada. A na političkoj razini?

"Radi se o političkom pokušaju Vlade da oslobodi Ustavni sud i Sabor od pritisaka da moraju odbiti ove inicijative. A druga strana - kako je malo izgubila vjetar u jedrima - pokušava se vratiti preko prosvjeda u subotu, za kojeg se u ovom trenutku čini da neće imati previše sudionika, jer je HDZ dosta oštro reagirao. Oni pokušavaju stvoriti atmosferu pritiska državnog aparata na iskazivanje narodne volje, što bi onda valjda još nekoga motiviralo na sudjelovanje u prosvjedu", komentira Puhovski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG