Dostupni linkovi

Puhovski: Nema ponavljanja Orbana u Hrvatskoj


Prosvjedi u ožujku 2018. u Zagrebu protiv ratificiranja Istanbulske konvencije
Prosvjedi u ožujku 2018. u Zagrebu protiv ratificiranja Istanbulske konvencije

Hrvatski sabor je u petak ratificirao Istanbulsku konvenciju protiv koje su se angažirale klerikalne udruge s potporom Katoličke crkve, ali i dio desnih političkih snaga, pa je protiv ratifikacije glasalo i 14 zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

I više nego dvotrećinskom većinom svih zastupnika Hrvatski sabor ratificirao je Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, mnogo poznatiju kao - Istanbulska konvencija.

"Dobro je za Hrvatsku da smo je ratificirali, i to zbog njene biti - zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji", kazao je nakon glasanja, koje je popraćeno dugotrajnim pljeskom, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Što se tiče provedbe, sve institucije hrvatske države i Vlade će je provoditi u najboljoj vjeri da riješe ovaj negativan društveni fenomen. I to je ono što je važno, a sve ovo ostalo što smo pratili kao raspravu po meni je bilo pretjerano i odvuklo je fokus sa srži Konvencije", poručio je premijer.

U samom HDZ-u ih je 14 bilo protiv, jedan suzdržan, a Božo Ljubić i Željko Raguž koji su u Saboru kao zastupnici Hrvata iz BiH nisu se niti uključili u sustav kojim se glasa, jer je u BiH ova konvencija davno ratificirana, a njihova stranka je tamo za ratifikaciju glasala jednoglasno. O motivima onih koji su bili protiv Plenković kaže:

"Dio zastupnika može biti da ima neke svjetonazorske dileme, dio je sasvim razvidno pod pritiskom, a dio možda ima neku drugu agendu, ali to je njihova stvar".

A protiv ove konvencije upotrijebljena je teška artiljerija. Vrh Katoličke crkve u šest navrata se očitovao protivnje, u Zagrebu i Splitu održani su veliki prosvjedi sa po 8.000-9.000 sudionika svaki, jedini zastupnik klerikalne stranke Hrast izišao je iz tanke vladajuće većine, a u petak prije glasanja je jedan od HDZ-ovaca protivnika Konvencije izvukao i zadnjeg asa iz klerikalnog rukava i jednog liberalnog zastupnika optužio da je bio doušnik UDB-e (nekadašnje tajne policije Jugoslavije) "zadužen" za Katoličku crkvu. Međutim, ni to nije pomoglo.

"Ponosna sam na naše današnje glasanje", kazala je zastupnica liberalnog Glasa Anka Mrak Taritaš.

"Stotinu i deset ruku 'za' vam znači da je više od dvije trećine zastupnica i zastupnika reklo: 'Mi želimo da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Ne želimo da se Hrvatska vraća u Srednji vijek, i želimo jednu naprednu, progresivnu Hrvatsku. Zaista mi je puno srce i silno sam ponosna na sve nas. Netko je to odradio s malo više batina, netko s malo manje batina, ali - odradili smo!", prokomentirala je.

Po ocjeni političkog analitičara Žarka Puhovskog, događanjima posljednjih dana demantirane su špekulacije o tome da Hrvatska kreće stopama Poljske ili Mađarske.

Puhovski: Katolička crkva doživjela težak poraz
Puhovski: Katolička crkva doživjela težak poraz

"Ovih dana još se jednom pokazalo da važi paralela između Katoličke crkve i bivše JNA (Jugoslovenske narodne armije) - izgledaju jako opasno kao potencijal i prijetnja, ali kada dođe do akcije, pokaže se da su slabi. Katolička crkva je doživjela težak poraz, jer se ubacila u političku igru za koju nemaju ni intelektualne ni organizacijske pretpostavke", kaže Puhovski za Radio Slobodna Evropa.

"I to je realnost ovoga što se dogodilo ovih dana. Oni nisu uspjeli postići masovni pritisak, niti su uspjeli preplašiti dovoljan broj ljudi u parlamentu. Računalo se da će između 10 i 15 zastupnica i zastupnika HDZ-a biti protiv, a bilo ih je 14. Nije tako dobro kako je Plenković očekivao, ali on nije ugrožen, jer je izjašnjavanje o potpredsjednici Vlade Dalić pokazalo da je većina i dalje na okupu. Dakle, ništa se nije dogodilo. Oni su doživjeli neuspjeh i nema nikakve priče o ponavljanju Orbana u Hrvatskoj, osim činjenice da Orban u Mađarskoj dobiva dvije trećine glasova, a u Hrvatskoj bi netko poput njega dobio - pet posto!", ocjenjuje Puhovski.

Naime, različito glasanje HDZ-ovih zastupnika oko Istanbulske konvencije nije omelo njihovu monolitnost oko drugih pitanja, pa je još jednom glasanjem odbijen oporbeni zahtjev za opozivom potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Klerikalni prolajferi najavljuju da će krenuti u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se Hrvatska "ispisala" iz Istanbuske konvencije, a vjerojatno će dići glas i u budućim raspravama oko Obiteljskog zakona i Zakona o pobačaju. Međutim, prvo će morati probaviti gorku pilulu današnjeg poraza koji - zbog svog karaktera - teško da im može poslužiti kao motivacijski faktor.

Od 151 zastupnika, na glasanju ih je bilo 142. Za ratifikaciju je glasalo 110, njih 30 je bilo protiv a dva su bila suzdržana. Glavni tajnik Vijeća Europe Thornbjorn Jagland u petak je pozdravio ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru i nazvao je "odličnom viješću". Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG