Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Referendum protiv manjina ometa i vlast i oporba


Skupljanje potpisa za još jedan referendum, ilustrativna fotografija

Građanska inicijativa "Narod odlučuje", koja planira organizirati referendum kojim bi se među ostalim odlučilo o smanjenju prava manjinskih zastupnika, tvrdi da im i vlast i opozicija traženjem da plaćaju pristojbe za korištenje javnog prostora opstruiraju referendum. Oni su dimna zavjesa da se zaboravi težak poraz desnice i Katoličke crkve oko Istanbulske konvencije, kažu analitičari.

Grad Zagreb je za najavljenih 317 lokacija za prikupljanje potpisa zatražio pola milijuna kuna (oko 66 i po tisuća eura), pa je klerikalna inicijativa „Narod odlučuje“ broj lokacija smanjila na 20. U Splitu im je od traženih 110 lokacija odobreno tek 10, a u Osijeku im se po lokaciji traži 200 kuna (25 eura), pa će morati odustati od mnogih od predviđenih 47 lokacija.

Kako su u tim, ali i drugim gradovima gdje se susreću sa sličnom problemima, na vlasti i lijevi i desni, klerikalni aktivisti tvrde da im u organizaciji referenduma na kojem bi se građani izjasnili žele li manje zastupnika i više preferencijalnog glasanja, ali i smanjenje broja manjinskih zastupnika i suspenziju njihovog prava da glasaju o proračunu i o formiranju vlade, noge podmeću i vladajući s desna i oporba s lijeva. U ime inicijative „Narod odlučuje“ Dominik Knezović.

Smanjivanje političkih prava građana: Zvonimir Troskot i Dominik Knezović
Smanjivanje političkih prava građana: Zvonimir Troskot i Dominik Knezović

„U ovakvim potezima vladajućih i oporbe da se onemogući i oteža dodatno izjašnjavanje na referendumu vidimo smanjivanje političkih prava građana.“

Oni tvrde i da njihov zahtjev da se smanji broj manjinskih zastupnika i da im se oduzme pravo odlučivanja o proračunu i formiranju vlade neće oslabiti hrvatsku poziciju u traženju da hrvatska manjina dobije zajamčeno mjesto u Skupštini Srbije.

Ova se referendumska inicijativa iznjedrila iz istog gnijezda iz kojeg je izišao referendum o braku, koji je na radost konzervativaca u Ustav unio definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, a notorna Željka Markić iz klerikalne udruge „U ime obitelji“ u isto vrijeme kada i oni pokreće referendum kojim bi Hrvatska otkazala Istanbulsku konvenciju protiv nasilja nad ženama i u obitelji, koja je jedva jedvice izglasana i još nije čak niti ratificirana.

Ministar uprave Lovro Kuščević već je kazao da za sada nije za izmjene izbornog zakona, i naznačio da će Vlada ovaj referendumski zahtjev uputiti na ocjenu ustavnosti. Organizatori referenduma u ponedjeljak započinju sa sakupljanjem potrebnih 10 posto potpisa svih upisanih birača kako bi se referendum mogao održati, međutim politički analitičar i dobar poznavatelj hrvatskog Ustava Žarko Puhovski u izjavi za naš program upozorava da njihova referendumska pitanja pokazuju da njihovi autori ne vladaju materijom. O čemu se onda radi?

„To je jedan zbrkani tekst koji hoće postići neku vrstu gužve i galame, odnosno skretanje pozornosti sa teškog neuspjeha kojeg su sa neuspjehom da spriječe izglasavanje Istanbulske konvencije doživjeli oni, ali i cijela vrhuška Katoličke crkve koja se uz njih postavila. Ovu referendumsku inicijativu će Ustavni sud – što je predsjednik Suda Miroslav Šeparović već unaprijed dao da se shvati – gotovo sigurno odbiti, a oni će se u međuvremenu vrtjeti u javnosti kao novi čimbenici na desnici, a samo o tome se i radi.“

Prepreke ovoj inicijativi s lijeva i s desna nisu samo reakcija na očitu odbojnost koju njeni organizatori imaju prema manjinama, nego i rezultat činjenice da je sve više građanskih inicijativa koje uzimaju prostor dosadašnjem političkom spektru.

Gungula protiv Istanbulske uperena na premijera: Andrej Plenković
Gungula protiv Istanbulske uperena na premijera: Andrej Plenković

Tako je i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u najnovijem interviewu kazao da je cijela gungula oko protivljenja Istanbulskoj konvenciji bila „u 95 posto“ uperena protiv njega, i da u Hrvatskoj postoji cijeli jedan opasni trend formiranja građanskih inicijativa koje žele preuzeti ulogu predstavničke demokracije i političkih stranaka.

„Taj fenomen je vidljiv iz aviona. Imate ga na desnom spektru - primjerice gospođa Markić, imate ga na lijevom spektru – Živi zid, imate ga ne nekom kvazi-suverenističkom – Most. To su sve de fakto derivacije nevladinog sektora koje zadiru u politički sustav.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG