Dostupni linkovi

Sabor o Istanbulskoj konvenciji, siluete žena ispred


Zgrada Sabora
Zgrada Sabora

Hrvatski Sabor raspravlja danas o Istanbulskoj konvenciji protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja čeka na usvajanje već dugo, a protiv koje su desnica, klerikalci i konzervativci.

Dok Sabor raspravlja o Konvenciji, ispred zgrade parlamenta ove države postavljene su siluete kao simboli ubijenih žena - žrtava nasilja u porodici, prenose hrvatski mediji.

Mediji navode da je u Hrvatskoj od 2015. do juna 2016. ubijeno 17 žena i jedna djevojčica, te da upravo njihove siluete podsjećaju poslanike u Saboru koliko je nasilje u porodici veliki društveni problem i zašto je potrebno ratifikovati konvenciju.

Osobe koje su postavile siluete žele da ostanu anonimne, jer kažu da one u toj priči nisu bitne.

Povodom ratifikacije Istanbulske konvencije u četvrtak je u Splitu održan protest na kojem je, prema navodima policije, bilo oko 18.000 građana.

Splitska policija je navela i da je skup prošao bez incidenata, kao i da će naknadno uvrditi da li je bilo skandiranja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i onda vidjeti da li će preduzimati odgovarajuće mjere.

Negativan stav prema ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskoj ima katolička crkva, kao i desničari.

Istanbulska konvencija, potisana na inicijativu Vijeća Evrope, obavezuje na preduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te krivično kažnjavanje počinioca nasilja.

Protivnici Istanbulske konvencije smatraju da se tim međunarodnim dokumentom nameće "rodna ideologija i zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva".

XS
SM
MD
LG