Dostupni linkovi

Poslanici podneli predlog zakona koji Izrael vodi u nove izbore


Kneset, ilustrativna fotografija
Kneset, ilustrativna fotografija

Izraelski poslanici su 10. decembra podneli predlog zakona kojim će biti raspušten parlament, Kneset, i omogućeni treći izbori za manje od godinu dana, što se još nikada nije dogodilo u istoriji Izraela.

U toj zemlji već mesecima traje politički zastoj jer nova vlada nije formirana posle dve runde izbora održanih u aprilu i septembru.

Dve najveće stranke, konzervativni Likud i savez partija centra Plavo i belo očito nisu u stanju da se dogovore o vladi jedinstva, a rok da se nadje poslanik koji bi mogao da oformi vladajuću koaliciju ističe u sutra u ponoć, javlja Asošijejted Pres (AP).

Predlog zakona su zajedno podneli poslanici tih rivalskih partija, navodi AP.

Očekuje se da će se o tom dokumentu sutra glasati i da će, kako je već predloženo, datum trećih izbora biti 2. mart 2020.

“Pod izuzetnim uslovima koji su iskrsli i nakon dve izborne kampanje, jedne za drugom, u kojima vlada nije formirana, predlaže se raspuštanje 22. Kneseta”, navodi se u predlogu zakona.

Ni premijer Izraela Benjamin Netanjahu, ni njegov glavni rival Beni Ganc nisu bili u stanju da obrazuju koalicionu vladu posle izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da ni rezultati trećih izbora neće biti dramatično drugačiji.

Usvajanje predloga zakona o raspuštanju Kneseta je formalnost.

I aprilski o septembarski izbori smatrani su referendumom o Netanjahuu protiv koga je nedavno podignuta optužnica za prevaru i zloupitrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, lider saveza Plavo i belo, odbio je da bude u vladi koju predvodi Netanjahu zbog njegovih pravnih problema.

Netanjahu je, s druge strane, odbacio pozive da se povuče, a njegova partija ga i dalje podržava kao i njeni glasači.

Ganc je, nakon podnošenja predloga zakona, rekao da još ima vremena da se izbegnu skupi i nepotrebni izbori i da njegov savez i dalje ulaže svaki napor da obrazuje vladu bez odustajanja od svojih principa, preneli su izraelski mediji.

On je takodje pozvao Netanjahua da obeća da neće tražiti parlamentarni imunitet, rekavši da ima puno pravo da se brani ali ne da od Kneseta pravi utočište za kriminalce.

Ako Netanjahu na to pristine Ganc smatra da se može naći rešenje i oformiti vlada.

XS
SM
MD
LG