Dostupni linkovi

Netanjahu obavestio Rivlina da ne može da formira vladu


Neuspešan: Benjamin Netanjahu
Neuspešan: Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obavestio je u ponedeljak izraelskog predsednika Ruvena Rivlina da mu vraća mandat, koji mu je poverio da obrazuje vladu nakon parlamentarnih izbora 17. septembra, jer u tome nije uspeo.

"Otkako sam dobio mandat radio sam neumorno da osnujem široku vladu nacionalnog jedinstva. To je ono što narod želi", poručio je Netanjahu na video snimku na svom Fejsbuk nalogu.

On je međutim dodao da napori da "dovede (Benija) Ganca za pregovarački sto i spreči još jedne izbore" nisu urodili plodom jer je taj lider saveza partija centra Plavo belo to stalno odbijao.

Predsednik Rivlin je saopštio da namerava da zaduži Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba, da on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju. Na raspolaganju će imati 28 dana.

Očekuje se da će Rivlin svoju odluku zvanično saopštiti u naredna 72 sata, odnosno do četvrtka uveče, preneli su izraelski mediji.

Drugi čovek u savezu Plavo belo, Jair Lapid, izjavio je da "Bibi još jednom nije uspeo", koristeći Netanjhuov nadimak i ocenivši da se to dešava u nizu.

Partija Plavo belo je saopštila da je sada vreme za akciju i da je "odlučna da obrazuje liberalnu vladu nacionalnog jedinstva predvođenu Benijom Gancom za koju je narod glasao prošlog meseca".

Taj savez partija je osvojio 33 poslanička mandata od ukupno 120, jedan više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Međutim i Ganc i Netanjahu su bili daleko od osiguranja potrebne većine od 61 poslanika.

Rivlin je ipak Netanjahuu dao mandat da obrazuje vladu jer je njega podržalo 55 poslanika, jedan više nego Ganca.

Ukoliko ni Ganc ne uspe u tome bilo koji poslanik koga podrži najmanje 61 član Kneseta biće sledeći koji će dobiti takav mandat.

XS
SM
MD
LG