Dostupni linkovi

Ganc odbio Netanjahuove uslove za formiranje vlade jedinstva


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, šef države Reuven Rivlin i Beni Ganc, lider saveza Plavo belo
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, šef države Reuven Rivlin i Beni Ganc, lider saveza Plavo belo

Najveći rival konzervativne partije Likud izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, savez partija centra Plavo belo Benija Ganca, saopštila je danas da odbija njegove zahteve da je obrazuje vlada jedinstva pod njegovom rukovodstvom koja bi uključila njegove utraortodoksne saveznike.

Centristički savez Plavo belo je posle razgovora sa Likudom naveo da je "od početka jasno rekao" da će odbiti uslove premijera, ocenivši da imaju za cilj da "uvuku" Izrael u treće izbore ove godine "u skladu se interesima premijera".

Savez Plavo belo koji predvodi bivši načelnik izraelskog Generalštaba osvojio je najviše poslaničkih mesta, 33, jedno više od Likuda na izborima održanim 17. septembra.

Ni jedna partija međutim nema dovoljno podrške da obrazuje većinu od 61 u parlamentu, Knesetu, sa ukupno 120 poslanika.

Osim toga one ne mogu da se slože ni o sastavu vlade nacionalnog jedinstva ni ko bi bio na njenom čelu.

Netanjahu je rekao da pregovara u ime bloka stranaka sa 55 poslanička mesta (za parlamentarnu većinu je potreban 61), dok Plavo belo razgovara samo sa Likudom. Ganc je uzvratio da ne želi da bude u vladi na čelu sa Netanjahuom, koji je osumnjičen za seriju korupcionaških afera i sledeće sedmice ga očekuje saslušanje.

Ukoliko bude i formalno optužen, Netanjahu prema zakonu ne mora da se povuče sa funkcije, ali će rasti politički pritisak da to učini, prenosi AP.

Predsednik Izraela Reuven Rivlin dao je početkom ove sedmice Netanjahuu mandate za formiranje vlade pošto dve ključne grupacije – Likud i Plavo belo – nisu mogle da postignu dogovor. Netanjahu ima rok od šest sedmica da predloži kabinet. Ukoliko ne uspe, Rivlin može zatražiti od Ganca da to učini. U slučaju i njegovog neuspeha, najverovatniji ishod su treći izbori ove godine.

Bivši ministar odbrane Avigdor Lieberman, čija je uloga ključna nakon što je njegova partija osvojila osam mandata, pozvao je na formiranje vlade jedinstva, ali da u njoj ne budu ultraortodoksne partije, Netanjahovi tradicionalni saveznici.

XS
SM
MD
LG