Dostupni linkovi

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore


Selfi nakon raspuštanja Skupštine
Selfi nakon raspuštanja Skupštine

Šesti saziv Skupštine Kosova danas je raspušten, čime je otvoren put za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, najverovatnije krajem septembra ili početkom oktobra.

Za raspuštanje glasalo 89 poslanika, jedan je bio protiv i dvoje uzdržano.

Iako je bilo zahteva pojedinih poslanika za raspravu, poslanici su glasali za raspustanje bez diskusije. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da će u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima i u skladu sa današnjom odlukom Skupštine ubrzo doneti odluku o raspisivanju prevremenih, parlamentarnih izbora.

"Bez obzira na raspuštanje Skupštine, Republika Kosova i dalje ima funkcionalne i održive institucije, koje garantuju nastavak rada institucija u ispunjavanju potreba građana Kosova", zaključio je.

Tači je naveo takođe je da je u interesu građana da se nakon demokratskih izbora formiraju funkcionalne institucije koje će se suočiti sa izazovima koji su pred Kosovom, te kazao kako izbori "moraju biti dobro organizovani, profesionalni, kako bi se osigurao fer i demokratski proces i omogućilo nadgledanje međunarodnih i domaćih organizacija".

Veselji: "Otvara se put za demokratske i slobodne izbore, kako bi imali normalnu vladu, sa ljudima 'čistih ruku'" (Fotografija sa sednice na kojoj je raspuštena Skupština)
Veselji: "Otvara se put za demokratske i slobodne izbore, kako bi imali normalnu vladu, sa ljudima 'čistih ruku'" (Fotografija sa sednice na kojoj je raspuštena Skupština)

Veselji najavio kandidaturu za premijera

Dosadašnji predsednik Skupštine i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji u obraćanju novinarima najavio je da će biti kandidat za premijera Kosova.

On je prethodno, prilikom izglasavanja o raspuštanju Skupštine najavio da se odluka o raspuštanju šalje predsedniku Kosova na dekret.

"Skupština je danas raspuštena i otvara se put za demokratske i slobodne izbore, kako bi imali normalnu vladu, sa ljudima 'čistih ruku'. Očekujemo da će predsednik da reaguje brzo u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i da zakaže prevremene izbore", kazao je Avdulah Hoti, šef dosadašnjeg poslaničkog kluba opozicionog Demokratskog saveza Kosova nakon raspuštanja Skupštine.

"Ova današnja, poslednja, sednica šestog saziva Skupštine bila je šansa za šansu. Šansa poslanika da vrati šansu izbora građanima Republike. Jako je dobro što je masovnim glasanjem raspuštena Skupština i što je otvoren put parlamentarnim izborima za novu Skupštinu i dobru vladu", kazao je lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, istovremeno i kritikujući veliku vladu dosadašnjeg premijera.

Haradinaj: Iskazana politička zrelost

S druge strane, Ahmet Isufi iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja kazao je da je Haradinajeva vlada tokom ovih dve godina realizovala odluke i zakone koje ranije vlade 20 godina nisu uradile. Izdvojio je da Haradinajeva vlada očuvala teritorijalni integritet, uvela taksu Srbiji, formirala vojsku, rešila pitanje statusa rudnika Trepče, usvojila Zakon o platama, Zakon o glavnom gradu, zatvorila kazina, ispunila sve uslove za liberalizaciju viza i drugo.

"Ovo su odluke koje druge vlade nisu donele, a sad kažu da žele da se vrate upravljaju, poručujem im da idu u opoziciju jer nisu uradili ništa da bi vladali", kazao je Isufi.

Haradinaj: Partije pokazale zrelost
Haradinaj: Partije pokazale zrelost

Haradinaj, koji nije prisustvovao sednici, ocenio je raspuštanje Skupštine političkom zrelošću partija na Kosovu.

"Verujem da će građani Kosova, istom ovakvom zrelošću, iskoristiti svoje pravo i odlučiti kako će se upravljati Kosovom. Kada sam podneo ostavku znao sam da će ovaj dan da dođe i znali smo da će odluka da se vrati građanima. Drago mi je da je bio ovako visok stepen zrelosti", kazao je Haradinaj.

On nije hteo da komentariše budući proces dijaloga sa Srbijom, navodeći da će o tome biti reči nakon izbora.

Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu. Funkcionisanje vlade u ostavci doveli su u pitanje i opozicija i vladajuće partije, stoga je predsedništvo Skupštine odlučilo da zakaže sednicu o raspuštanju.

Portparolka EU Maja Kocijančič je pozvala sve političke lidere da "obezbede da se prevremeni izbori i predizborna kampanja sprovedu u skladu sa međunarodnim standardima".

U pisanom odgovoru dostavljenom RSE, Kocijančič je podvukla da današnje glasanje u Skupštini Kosova otvara put za vanredne parlamentarne izbore te da Brisel sada čeka da kosovski predsednik preduzme sledeće korake u skladu sa Ustavom i da utvrdi datum izbora.

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett ocenio je kako je kosovska skupština napravila korak napred u formiranju nove vlade.

"Kampanja u kojoj kandidati nude nove ideje o razgovorima sa Srbijom, vladavina zakona i ekonomski razvoj obezbediće da Kosovo ne izgubi još više vremena u stvaranju temelja za budućnost", napisao je Kosnet na Tviteru.

Posle raspuštanja Skupštine, predsednik Kosova nakon konsultacija sa političkim partijama raspisuje izbore, koji treba da budu održani ne pre 30 dana i ne posle 45 dana od tog trenutka.

Predsednik Kosova Hašim Tači je dan ranije o pripremama i organizovanju izbora razgovarao sa predsednicom Centralne izborne komisije Valjdetom Dakom i naglasio da je bitno da se odmah nakon raspuštanja Skupštine i donošenja dekreta o datumu izbora pripremi sve kako bi se obezbedio fer i demokratski izborni proces. Rekao je da i ove izbore treba stručno da prate međunarodne, nevladine organizacije i mediji.

Političke partije su ove nedelje intenzivirale razgovore o predizbornim koalicijama.

Predizbornu koaliciju ozvaničili su Alijansa za budućnost Kosova (AAK), premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratska partija (PSD), gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija.

S druge strane, u razgovorima o predizbornoj koaliciji su još dve opozicione partije, pokret Samoopredeljenje (VV) Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafa.

Kamen spoticanja je premijerska pozicija. Samoopredeljenje ne odustaje od toga da Kurti bude kandidat za premijera, a Demokratskom savezu nudi mesto predsednika Skupštine i predsednika države po isteku mandata aktuelnog predsednika Hašima Tačija.

Većina partija na Kosovu se izjasnila, za sada, da neće stupati u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija, koja je inače, od proglašenja nezavisnosti 2008, uvek bila deo vlasti.

Poslanici su, pre izjašnjavanja o raspuštanju, usvojili Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma IPA, na osnovu kojeg bi Kosovo od EU trebalo da dobije 90 miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG