Dostupni linkovi

Raspušta se Skupština Kosova, otvoren put za izbore


Zakazivanje sednice o raspuštanju Skupštine pozdravio je premijer u ostavci Ramuš Haradinaj (Fotografija sa jednih od prethodnih izbora na Kosovu)
Zakazivanje sednice o raspuštanju Skupštine pozdravio je premijer u ostavci Ramuš Haradinaj (Fotografija sa jednih od prethodnih izbora na Kosovu)

Predsedništvo Skupštine Kosova donelo je danas odluku o raspuštanju Skupštine 22. avgusta, kako bi se otvorio put prevremenim parlamentarnim izborima.

Kako je rečeno nakon sastanka predsedništva Skupštine, izbori se mogu održati krajem septembra, ili prve nedelje u oktobru.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je da su se sve političke partije izjasnile da podržavaju izbore.

"Nakon odluke Skupštine, to automatski daje mogućnost predsedniku Republike Kosova da raspiše prevremene izbore", kazao je Veselji.

On je dodao da izbori nisu samo opcija ili alternativa, već potrebna odluka za građane Kosova. Istakao je da je Kosovu potrebna odlučnost kako bi se postigao ekonomski napredak, pružile bolje šanse mladima, ali i vršila beskompromisna borba protiv negativnih pojava.

"Osim odlučnosti i razvoja, zemlji je potrebna i strateška zrelost kako bi napredovali i očuvali državu, suverenitet i integritet. To se može postići kada imamo ekonomski razvijenu državu, koja se otvoreni bori protiv korupcije, ali kada pred sobom imamo naše strateške partnere", dodao je Veselji.

Zakazivanje sednice o raspuštanju Skupštine pozdravio je premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, navodeći da su povratak mandata narodu i slobodni i demokratski izbori od suštinske važnosti za procese koji su pred Kosovom.

"Kosovu su mnoge teme na stolu i zbog toga je dobro da se ne gubi vreme i da se izbori održe u ustavnom roku", kazao je Haradinaj na jednoj debati u Mitrovici.

Datum izabran na preporuku EU

Datumom raspuštanja Skupštine nezadovoljan je, međutim, opozicioni pokret Samoopredeljenje, navodeći da je ta sednica zakazana dosta kasno.

"Najpre zbog potrebe da zemlja što pre ode u izbore, ali i zbog mogućnosti da se partije upuste u trgovinu o tehničkoj vladi, ili o novom mandataru bez održavanja izbora", napisala je na Fejsbuku Aljbuljena Hadžiu, poslanica ovog pokreta. Ona je dodala da je predlog ove partije bio da se Skupština raspusti 8. ili 14. avgusta.

I nezavisni poslanik Iljlir Deda prokomentarisao je da 22. avgust nije u skladu sa dosadašnjim izjavama političara: "što pre na izbore".

Biljal Šerifi ispred Inicijative za Kosovo kazao je da je 22. avgust izabran i uz preporuku Evropske unije (EU) kako bi posmatračka misija EU mogla da se pripremi za nadgledanje tih izbora. Na osnovu Ustava, u slučaju raspuštanja Skupštine izbori se održavaju ne kasnije od četrdeset pet dana od raspuštanja.

Biljal Šerifi ispred Inicijative za Kosovo kazao je da je 22. avgust izabran i uz preporuku Evropske unije (EU) kako bi posmatračka misija EU mogla da se pripremi za nadgledanje tih izbora.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je u subotu po treći put izabran za lidera te partije, izjavio je da neće biti kandidat te partije za premijera Kosova, već da će partija pronaći osobu "koja najbolje može da radi taj posao".

U razgovoru za RSE Mustafa je kazao da njegova partija na predstojećim izborima želi da nastupi samostalno, ali da to može da se promeni u zavisnosti kako budu delovale ostale partije.

"Ne mogu da govorim sa kojom partijom bismo ušli u koaliciju, jer o tome ćemo da diskutujemo unutar partije, ali, napravićemo koaliciju koja će moći dobro da upravlja Kosovom, borićemo se protiv korupcije, kriminala, radićemo na napretku ekonomskog razvoja, evroatlanskih integracija i na procesu dijaloga koji je pred nama", kazao je Mustafa.

On smatra da razgovore sa Srbijom treba da vodi premijer Kosova u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Taksa (od 100 odsto) treba da traje sve dok Srbija ne promeni svoje stavove i blokadu koju čini Kosovu", kazao je Mustafa.

On dodaje da se dijalog sa Srbijom ne može voditi bez unutrašnjeg političkog konsenzusa, "zato što se radi o zajedničkim interesima".

Usvajanje sporazuma IPA fonda pre raspuštanja

Prema Ustavu, u slučaju raspuštanja Skupštine izbori se održavaju ne kasnije od četrdeset pet dana od raspuštanja.

Avdulah Hoti ispred opozicionog Demokratskog saveza Kosova kazao je da će se pre raspuštanja Skupštine usvojiti međunarodni sporazum IPA fonda.

Haradinaj je inače u ponedeljak izjavio da Kosovo treba da uspostavi funkcionisanje države u potpunosti i da samo odlučuje o svim svojim pitanjima kada se radi o jačanju vladavine prava i zakona, vojsci i dr. On je dodao i da Kosovo nije dovršilo svoju državnost ni u spoljnoj politici.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači je od Kadrija Veseljija, kao lidera aktuelne vladajuće koalicije, zatražio da predloži novog mandatara za Vladu Kosova, što je Veselji odbio, navodeći da su izbori neizbežni.

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalizovanog tužilaštva Hagu. On se u Hagu pred tim tužilaštvom branio ćutanjem.

Po povratku u Prištinu rekao je da će se vratiti premijerskim obavezama, ali njegov rad i ovlašćenja kao premijera u ostavci doveli su u pitanje ministri iz Demokratske partije Kosova tokom sednice Vlade, kada je odlučio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG