Dostupni linkovi

Poruka tajlandskih dječaka: Bori se, ne očajavaj


Izvukli pouke iz teškog iskušenja na kojem su bili
Izvukli pouke iz teškog iskušenja na kojem su bili

Sada već slavnih 12 tajlandskih dječaka fubalera i njihov trener, koji su nakon riskantne višednevne akcije spašeni iz potopljene pećine na Tajlandu prošle sedmice, izašli su iz bolnice i skupa su se, sa pripadnicima mornaričkih foka koje su ih spasili, obratili u srijedu medijima i svjetskoj javnosti preko nacionalnog javnog servisa iz sjeverne tajlandske provincije Čiang Rai.

Doktori, porodica i prijatelji, neki u tradicionalnoj žutoj odjeći pozdravili su dječake starosti između 11 i 16 godina i njihovog 25- godišnjeg trenera. Svi su bili u obučeni u sportskoj opremi sa majicama na kojima je bilo utisnut simbol njihovog kluba Divlji vepar, a dobili su i fudbalske lopte.

„Divlji veprovi stižu kući", pisalo je jednom od transparenata kojima sa kojima su ih dočekali.

„Rekao sam svima borite se, nećemo očajavati“ rekao je jedan od dječaka prepričavajući iscrpljujuće dane borbe koje su proveli u vlažnoj pećini.

Drugi, Adul-Sam-on, 14-godišnjak, koji govori engleski jezik sjeća se momenta kada su dvojica britanskih ronilaca pronašli njihovu grupu 2. jula, skupljenu u ćošku poplavljene pećine, nekoliko kilometara unutar kompleksa pećine.

„Bilo je magično“, kaže on i dodaje: „Morao sam mnogo da mislim prije nego što sam odgovorio na njihova pitanja. Bilo je veče kada smo grebali po kamenju na vrhu stijena kada smo čuli njihove glasove“.

To otkriće vodilo je do spasilačke akcije koja je u konačnici rezultirala spašavanjem cijele grupe, nakon više od 17 dana provedenih u pećini.

Spašeni svi iz tajlandske pećine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Spasilačku akciju predvodile su tajlandske moraniričke foke kao i globalna mreža svjetskih ronilaca.

Grupa je prvobitno planirala da istražuje Tam Luang pećinski kompleks optprilike jedan sat nakon što su završili trening 23. juna. Kišna sezona međutim, za tren oka je napunila pećinske tunele i zarobila ih.

„Na smjenu smo prokopavali pećinske zidove“, rekao je njihov trener Ekapol Čantavong, kojemu pripadaju velike zasluge, prema riječima roditelja dječaka, za održavanje u životu njihove djece.

„Nijesmo željeli samo da čekamo dok nas vlasti pronađu. Njihovi napori međutim bili su bez rezulatata", kaže trener: “Skoro svi mogu da plivaju, nijesu, međutim, svi dobri plivači“.

Grupa koja je jela prije ulaska u pećinu nije sa sobom ponijela hranu na ovu kako su mislili kratkotrajnu ekskurziju, tako da su morali da koriste vodu koja se slivala sa stalaktita u pećini.

„Samo smo pili vodu“, rekao je dječak Te. Najmlađi član grupe Titan je pak dodao: „Nijesam imao snage. Pokušavao sam da ne mislim na hranu da ne bih bio još gladniji“.

Dječaci su uspjeli od prošle sedmice, svaki pojedinačno da povrate u prosjeku po tri kilograma, a prošli su i kroz trening razvijanja samopouzdanja prije današanjeg susreta sa medijima, izjavio je direktor bolnice.

Neki od njih su poručili da su izvukli pouke iz teškog iskušenja na kojem su bili. Jedan od dječaka je obećao da će „biti obazriviji i živjeti puniji život“.

Drugi kaže: „Ovo iskustvo me naučilo da budem mnogo strpljiviji i snažniji“.

Mutna voda i jake struje otežavaju spašavanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Spasilački napori su privukli globalnu pažanju medija, te se u obično uspavanom gradu Čiang Raiju okupilo na stotine novinarskih ekipa u toliko očekivanom 45-minutnom pojavljivanju uživo na desetinama svjetskih kanala.

„Mi ne znamo kakve rane djeca nose u svojim srcima“, rekao je zvaničnik ministarstva pravde Tavatčai Taikaev, koji je tražio da bude poštovana privatnost dječaka nakon otpuštanja iz bolnice, iz staha da bi medijska pažnja mogla narušiti njihovo mentalno zdravlje.

„Mediji znaju da su djeca u teškoj situaciji, moraju da prevaziđu strah i ukoliko ih budete pitali riskantna pitanja, onda bi mogli prekršiti zakon“, upozorio je ministar medije.

Dječaci su uspjeli od prošle sedmice, svaki pojedinačno da povrate u prosjeku po tri kilograma
Dječaci su uspjeli od prošle sedmice, svaki pojedinačno da povrate u prosjeku po tri kilograma

Međutim, i bez upozorenja su preduzete sve mjere predostrožnosti.

Guverner provncije Parčon Pratsukan je rekao da će ovo biti „jedini medijski intervju dječaka“, dodajući da nakon ovoga više neće biti obraćanja medijima.

Novinari su prethodno predali pitanja, koja su potom iskontrolisana, i koja su pogledali dječiji psihijatri, da bi bilo sigurno da neće izazvati stres kod dječaka.

Takođe je planirano da dječaci budu zaređeni kao iskušenici i budistički monasi na neki kraći perod, što je tradicija za muškarce na Tajlandu koji su imali neko nesrećno iskustvo u životu.

Kralj Maha Vadžiralongkorn je dao odobrenje za zabavu u Kraljevskoj palati, na javnom trgu u starom gradu Bangkoka, da bi se zahvalili tajlandskim i stranim spasilačkim ekipama, saopšteno je iz vlade.

Ali dan je obiježilio i jedan gorko-slatki trenutak, kada su dvojica dječaka uzela uokvireni i olovkom nacrtani lik Samarna Kunana, 38-godišnjeg ronioca, bivšeg pripadnika tajlandskih mornaričkih foka koji je preminuo tokom spasilačke akcije, u kojoj je polagao boce sa kiseonikom na potencijalnim rutama spašavanja kroz pećinski kompleks.

„Svi su bili veoma tužni“, rekao je trener Ekapol.

„Imali su osjećaj kao da su oni razlog zbog kojeg je morao da umre i da njegova porodica sada mora da pati“, prenio je njihova osjećanja trener dječaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG