Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tajland: Dječaci spašeni iz pećine u četvrtak napuštaju bolnicu


Spašeni dečaci u bolnici

Dvanaest tajlandskih dječaka i nihov nogometni trener, spašeni iz poplavljene pećine na Tajlandu, oporavljaju se od patnji kroz koje su prošli i bit će otpušteni iz bolnice naredne sedmice, saopćio je u subotu tajlandski ministar zdravstva Piyasakol Sakolsatayadorn.

Posljednji od 12-članog nogometnog tima "Divlji veprovi" i njihov trener izvučeni su iz pećine Tham Luang, u blizini granice s Mijanmarom u utorak navečer, čime je okončanarizična operacija spasavanja i izazivano olakšanje i radost širom svijeta. Dječaci i njihov trener od tada su u bolnici.

Na snimku objavljenom tokom konferencije za novinare u subotu, oni izgledaju dobro, sjedeći na krevetima i zahvaljujući se svojim spasiocima.

"Sada sam dobrog zdravlja. Hvala onima koji su me spasili", izjavio je jedan od dječaka, 14-godišnjak po nadimku Notew.

Spasioci u pećini Tam Luang
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Dječaci, u dobi od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener planirali su da istraže pećinski kompleks otprilike sat vremena nakon nogometnog treninga 23. juna. Kišna sezona pljuskova dovela je, međutim, do plavljenja tunela koji vode prema pećini, zarobljavaući dječake unutar kompleksa.

Dvojica britanskih ronilaca pronašli su ih 2. jula, okupljene u poplavljenoj komori nekoliko kilometara unutar pećinskog kompleksa.

Piyasakol je kazao novinarima da se zdravstveno stanje svih 13 poboljšalo. Neki su imali upalu pluća kada su izvučeni iz pećine, ali su se oporavili, kazao je. Svi će biti otpušteni iz bolnice u sjevernom gradu Chiang Rai u četvrtak, dodao je. Neki iz grupe izgubili su i do pet kilograma, ali su povratili dobar dio tjelesne težine, kazao je Piyasakol.

Mutna voda i jake struje otežavaju spašavanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Iako je grupa dobrog zdravlja, ona se, ipak, suočava s novim izazovima. Jedan je kako da se nose s međunarodnom slavom, uzimajući u obzir golemu medijsku pažnju koja im je poklonjena, kako u Tajlandu, tako i širom svijeta.

Njihova priča već je spremna za filmsku verziju u Hollywoodu, dok se dvije produkcijske kompanije interesuju kako da finansiraju snimanje filma o dječacima i njihovom spašavanju.

"Moramo pripremiti i djecu i njihove porodice za medijsku pažnju s kojom će se suočiti kada izađu vani", izjavio je Piyasakol.

Upozorio je rodbinu dječaka da se opire davanju intervjua medijima iz straha da bi to moglo imati negativnu posljedicu po njihovo mentalno zdravlje.

"Svi su radili na izvlačenju djece. Radili smo zjednički onda i trebali bismo raditi zajedno sada kako bi se djeca poravila i fizički i mentalno", kazao je Piyasakol, prenosi Reuters.

Spašeni svi iz tajlandske pećine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00


XS
SM
MD
LG