Dostupni linkovi

Francuska: Katolička crkva traži oproštaj za 216.000 žrtava zlostavljanja


Detalj u jednoj od katoličkih crkava u Parizu, 10. april 2020.
Detalj u jednoj od katoličkih crkava u Parizu, 10. april 2020.

Predstavnik katoličkih biskupa u Francuskoj zatražio je oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja francuskog sveštenstva, nakon što je objavljen izveštaj o njegovim razmerama unazad šest decenija.

Predsednik francuske konferencije biskupa monsinjor Erik de Mulin Bufort (Éric de Moulins-Beaufort) izjavio je u utorak, 5. oktobra, da on i drugi biskupi žele da naglase da ih je sramota zbog zlostavljanja koja su navedena u izveštaju, objavila je agencija Rojters.

Papa Franja "osetio je bol" čuvši za nalaz istrage, navodi se u saopštenju Vatikana.

Oko 216.000 dece je zlostavljalo sveštenstvo Katoličke crkve u Francuskoj od 1950. godine do danas, utvrđeno je istragom o seksualnom zlostavljanju koju je vodio Žan-Mark Suve (Jean-Marc Sauvé).

Rekao je da bi se taj broj mogao popeti na 330.000. Jedna žrtva nazvala je izveštaj prekretnicom u istoriji Francuske, javlja BBC.

Suve je tokom javne prezentacije rekao da problem i dalje postoji, uz napomenu da je Crkva do 2000-ih pokazivala potpunu nezainteresovanost za žrtve.

Fransoa Devu (Francois Devaux), koji je osnovao udruženje žrtava La Parole Libérée (Slobodni govor), rekao je da je došlo do "izdaje poverenja, izdaje morala, izdaje dece".

On je zatražio odštetu za žrtve. "Morate platiti za sve ove zločine", rekao je dva puta tokom predstavljanja izveštaja.

Drugi preživeli, Olivije Savinjak (Olivier Savignac), koji je šef udruženja žrtava Parler et Revivre (Govori i živi ponovo), opisao je izveštaj kao "potresan". Pozvao je na "realnu nadoknadu" za žrtve.

"Ne radi se samo o par hiljada eura. Radi se o pravoj nadoknadi na osnovu patnje svake osobe", kazao je Savinjak.

Skandal u Francuskoj poslednji je u nizu onih koji su pogodili Rimokatoličku crkvu širom sveta u poslednjih 20 godina. Rojters podseća da se u većini slučajeva radi o zlostavljanju dece.

Istragu je naručila francuska katolička crkva 2018. godine. Dve i po godine su istraživači pretraživali sudske, policijske i crkvene spise i razgovarali sa žrtvama i svedocima.

Komisija je pronašla dokaze o najmanje 2.900 do 3.200 zlostavljača - od ukupno 115.000 sveštenika. U izveštaju, koji broji skoro 2.500 stranica, navodi se da su "velika većina" žrtava dečaci pred-adolescentnog doba iz različitih društvenih slojeva.

"Katolička crkva je, nakon kruga porodice i prijatelja, okruženje koje ima najveću zastupljenost seksualnog nasilja", navodi se u izveštaju.

Većina slučajeva koje je Veće istraživalo su zastareli za krivično gonjenje prema francuskim zakonima, navodi BBC.

XS
SM
MD
LG