Dostupni linkovi

Pompeo Lavrovu: Neprihvatljivo mešanje u unutrašnje stvari SAD


Sergej Lavrov i Majk Pompeo u Vašingtonu
Sergej Lavrov i Majk Pompeo u Vašingtonu

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas je upozorio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da Rusija nikako ne sme da se meša u američke predsedničke izbore 2020. godine, javlja agencija Frans Pres.

"Po pitanju mešanja u naša unutrašnja pitanja bio sam jasan, to je neprihvatljivo. Jasno sam izneo naša očekivanja od Rusije. Ako Rusija, ili bio koji drugi strani akter, preduzme korake za podrivanje našeg demokratskog procesa mi ćemo odgovoriti", rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Američke obaveštajne službe su jednoglasno optužile Moskvu za mešanje u izbore na kojima je 2016. pobedio Donald Tramp.

Sam Tramp je često pokušavao da minimizuje te optužbe. "Trampova administracija neprekidno radi na zaštiti integriteta naših izbora", rekao je Pompeo.

Lavrov je odbacio sve optužbe.

"Ponovo smo naglasili da su sve špekulacije o našem navodnom mešanju u unutrašnja pitanja SAD neosnovane. Nema činjenica koje ih potvrdjuju. Niko nam nije pokazao dokaze jer oni jednostavno ne postoje", rekao je šef ruske diplomatije.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa državnim sekretarom Pompeom naglasio da je Rusija predložila da se objave razgovori kako bi se optužbe odbacile kao neosnovane i kako bi situacija mnogima postala jasnija.

"Nažalost, administracija predsjednika SAD Donalda Trampa odbila je taj prijedlog", rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Pompeo je u ponedeljak rekao u intervjuu američkim medijima da je Tramp od njega zatražio da radi na američko-ruskim poslovnim odnosima, a da će sa Lavrovim razgovarati i o kontroli naoružanja.

Pompeo i Lavrov su se sastajali nekoliko puta tokom poslednjih godinu dana, i u Njujorku i u Rusiji, ali se do sada nisu sastali i u Vašingtonu.

Lavrov nije bio u Vašingtonu od 2017. Te godine, 10. maja, primio ga je Tramp u ovalnom salonu Bele kuće. Susret je izazvao skandal zato što je američki predsednik optužen da je otkrio poverljive informacije o Siriji.

XS
SM
MD
LG