Dostupni linkovi

Morawiecki poručio da je Njemačka 'glavna prepreka' za strože sankcije Rusiji


Premijer Poljske Mateusz Morawiecki, 1. februara 2022
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki, 1. februara 2022

Njemačka je glavna prepreka za uvođenje strožih sankcija Rusiji, izjavio je u ponedjeljak, 4. aprila, premijer Poljske Mateusz Morawiecki, koji je naveo da sankcije Rusiji ne blokira Mađarska.

Njegov komentar dolazi nakon što je premijer Viktor Orban u nedjelju pobijedio na mađarskim izborima, a nakon što se suočio s kritikama zbog nedovoljno oštrog stava o ruskoj agresiji u Ukrajini.

"Bez obzira na to kako pristupamo Mađarskoj, moramo poštivati demokratske izbore... Njemačka je ta koja je glavna prepreka sankcijama. Mađarska je za sankcije", rekao je Morawiecki.

Obraćajući se njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, Morawiecki je rekao da u Berlinu ne treba slušati glasove njemačkih poslovnih lidera.

"Glasove njemačkih milijardera koji vas vjerojatno sprječavaju da poduzmete akciju, već glasove nevinih žena i djece", kazao je.

Njemačka se decenijama suočavala s kritikama jer nije igrala ulogu na svjetskoj sceni koja odgovara njenoj veličini najveće evropske ekonomije i zanemarujući geostrateške probleme u potrazi za ekonomskim prilikama, navedeno je u analizi Reutersa o novom kursu Njemačke.

Taj stav je preispitan tokom ukrajinske krize, što je navelo neke komentatore, posebno u najvećem sigurnosnom savezniku Sjedinjenim Državama, da Njemačku nazovu slabom karikom u vojnom savezu, NATO-u.

Morawiecki je pozvao na međunarodnu istragu zbog, kako je kazao, "genocida koji su izvršile ruske trupe u Ukrajini, uključujući i grad Buča".

"Ovi krvavi masakri koje su počinili ruski vojnici zaslužuju da se zovu kako jesu. Ovo je genocid i to se mora suditi", rekao je Morawiecki novinarima, predloživši međunarodnu komisiju za istragu.

Također, pozvao je na uvođenje novih zapadnih sankcija Rusiji, usporedivši ruskog predsjednika Vladimira Putina s diktatorima iz prošlosti, prenosi AFP.

Obratio se i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kojeg je upitao šta je postigao iz višebrojnih pregovora sa Putinom.

"Mi ne razgovaramo, ne pregovaramo s kriminalcima. Protiv kriminalaca se treba boriti", kazao je.

Ukrajina je u nedjelju optužila ruske snage da su izvršile masakr u gradu Buča, dok su zapadne zemlje reagirale na slike mrtvih pozivima na nove sankcije Moskvi.

Fotografije na kojima se vide tijela mrtvih civila vezanih ruku šokirale su mnoge i potaknule pozive na pojačane sankcije Rusiji i kazneni progon počinitelja.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade, koja je "priredila nastup za zapadne medije".

"Kategorički odbacujemo sve optužbe", rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Slike iz grada smještenog 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva i da je 140 ispitano.

XS
SM
MD
LG