Dostupni linkovi

Rusija navode o zločinima nazvala 'provokacijama', najavila istragu


Prizori iz ukrajinskog grada Buča, 3. aprila
Prizori iz ukrajinskog grada Buča, 3. aprila

Ruski glavni istražitelj naredio je u ponedjeljak, 4. aprila, ispitivanje onoga što je nazvao "ukrajinskom provokacijom", nakon što je Kijev optužio Moskvu za masakriranje civila u gradu Buča.

Aleksandar Bastrykin, čelnik ruskog istražnog odbora, naredio je pokretanje istrage, navodeći da je Ukrajina "širila lažne informacije o ruskim oružanim snagama u Buči, saopćio je Odbor, prenosi Reuters.

Ukrajina je u nedjelju, 3. aprila optužila ruske snage da su izvršile masakr u Buči, nedaleko od Kijeva, dok su zapadne zemlje reagirale na slike mrtvih pozivima na nove sankcije Moskvi.

Fotografije na kojima se vide tijela mrtvih civila vezanih ruku šokirale su mnoge i potaknule pozive na pojačane sankcije Rusiji i kazneni progon počinitelja.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade, koja je "priredila nastup za zapadne medije".

Slike iz grada smještenog 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva.

XS
SM
MD
LG