Dostupni linkovi

Rusija proširila sankcije čelnicima EU


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ruski predsjednik Vladimir Putin

Rusija je u četvrtak 31. marta objavila da je značajno povećala broj dužnosnika Evropske unije(EU), zastupnika, javnih osoba i novinara kojima se zabranjuje ulazak u Rusiju i proziva ih odgovornima za sankcije Moskvi i raspirivanje antiruskih osjećaja.

"Ograničenja se odnose na najviše vodstvo EU, uključujući niz evropskih povjerenika i šefova vojnih struktura EU te na veliku većinu zastupnika Evropskog parlamenta koji promiču antirusku politiku", saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

EU, Sjedinjene Države i brojne druge zapadne zemlje uvele su opsežne ekonomske i političke sankcije Rusiji, dijelu ruskih medija te uglednim i bogatim Rusima u odgovoru na invaziju Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Moskva je objavila da se na njenoj crnoj listi nalaze predstavnici nekih država članica EU te javne osobe i novinari za koje navodi da su "lično odgovorni za promicanje nezakonitih antiruskih sankcija, poticanje rusofobnih osjećaja i kršenje prava i sloboda stanovništva koje govori ruski".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG