Dostupni linkovi

Zapad osuđuje zločine u Buči, Macron najavljuje nove sankcije Rusiji


Francuski predsjednik Emmanuel Macron (arhivska fotografija)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (arhivska fotografija)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak, 4. aprila, da su potrebne dodatne sankcije Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča.

Macron je za radio France Inter rekao da postoje "vrlo jasni tragovi" koji ukazuju na to da su "ruske snage odgovorne za ratne zločine u Ukrajini", prenosi Reuters.

"Ono što se dogodilo u Buči zahtijeva novi krug sankcija i vrlo jasne mjere", naglasio je Macron, dodavši da bi nove sankcije trebale biti usmjerene na ugalj i naftu.

Ukrajina je u nedjelju optužila ruske snage da su izvršile masakr u gradu Buča, dok su zapadne zemlje reagirale na slike mrtvih pozivima na nove sankcije Moskvi.

"Izvještaji o ukrajinskim civilima koje su ubile, silovale i teško ranile ruske trupe su za svaku osudu. Rusija mora odgovoriti svijetu za ono što je učinila", kazala je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern novinarima 4. aprila.

Naglasila je da će Vlada njene zemlje raspravljati o dodatnim mjerama za podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Japanski premijer Fumio Kishida opisao je prizore iz Ukrajine kao "kršenje međunarodnog prava".

"Šokiran činjenicom da su na periferiji Kijeva počinjeni strašni zločini nad civilima. Ubijanje nevinih civila krši međunarodno humanitarno pravo", kazao je, dodavši da se "Rusija mora smatrati odgovornom za ta djela".

Ove izjave uslijedile su nakon što su se pojavili izvještaji o stotinama ubijenih civila čija su tijela bačena u masovne grobnice ili ostavljene na ulicama u gradu Buča, nakon što su se ruske snage povukle s tog područja, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tijela muškaraca u Buči 3. aprila
Tijela muškaraca u Buči 3. aprila

Fotografije na kojima se vide tijela mrtvih civila vezanih ruku šokirale su mnoge i potaknule pozive na pojačane sankcije Rusiji i kazneni progon počinitelja.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ukrajinske optužbe, ističući da su snimke i fotografije na kojima se vide poginuli u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske Vlade, koja je "priredila nastup za zapadne medije".

"Kategorički odbacujemo sve optužbe", rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Slike iz grada smještenog 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, pojavile su se nakon što je Ukrajina u subotu objavila da su njene snage vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da su tužioci koji istražuju moguće ratne zločine Rusije pronašli 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva i da je 140 ispitano.

XS
SM
MD
LG