Dostupni linkovi

Poljska uklonila četiri spomenika Crvenoj armiji


Uklanjanje spomenika pripadnicima Crvene armije u poljskom mestu Brzeg, 24. avgust 2022.
Uklanjanje spomenika pripadnicima Crvene armije u poljskom mestu Brzeg, 24. avgust 2022.

Poljska je u četvrtak, 27. oktobra, demontirala četiri spomenika iz komunističkog doba vojnicima Crvene armije u obnovljenoj akciji da ukloni simbole dominacije Moskve posle Drugog svetskog rata i da naglasi svoju osudu aktuelnog rata Rusije protiv susedne Ukrajine.

Radnici su koristili bušilice i tešku opremu da unište spomenike iz 1945. na četiri različite lokacije širom Poljske. Većina ih je bila u vidu betonskih obeliska.

Šef državnog istorijskog instituta Karol Navrocki, koji je pozvao na uklanjanje, rekao je da ovi spomenici podsećaju na sistem koji je kriv za porobljavanje i ubistvo sopstvenog i drugih naroda, uključujući Poljake.

"Ovo je spomenik sramote, spomenik prezira pobednika nad žrtvama", rekao je Navrocki u Glubčicima, na jugu, dok su radnici spremali da demontiraju spomenik.

"Sovjeti nisu doneli oslobođenje, oni su doneli Poljskoj zatočeništvo", rekao je Navrocki u emotivnom govoru.

Ostali spomenici su uklonjeni iz Bičinama na jugozapadu, iz Bobolice na severozapadu i iz blizu Stašova, na jugu.

Još od odbacivanja komunističke vladavine 1989. godine, Poljska preduzima korake da ukloni iz javnog prostora simbole nekadašnje dominacije Moskve, uklanjajući spomenike i ploče. Iz toga su izuzeta groblja.

Ruska agresija na Ukrajinu ove godine ubrzala je te napore. Demontirani spomenici bili su posvećeni vojnicima Crvene armije koji su pali u borbi protiv nacističkih nemačkih trupa.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG