Dostupni linkovi

Još četiri godine za poljsku vladajuću populističku stranku


Lider vladajuće stranke Poljske "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski nakon proglašene pobjede na izborima
Lider vladajuće stranke Poljske "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski nakon proglašene pobjede na izborima

Poljska vladajuća stranka "Pravo i pravda" dobila je većinu na parlamentarnim izborima u nedjelju, čime je osiguran drugi četvorogodišnji mandate ove stranke za nastavak reformi koji su Poljsku doveli do zategnutih odnosa sa Evropskom unijom.

Drugi mandat vladajuće stranke bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog također bi mogao ojačati antiimigracijske populiste u Evropskoj uniji koji žele da utiču na liberalnu agendu zemalja članica.

Prema posljednjim informacijama, stranka "Pravo i pravda" osvojila je 44,6 posto glasova. Poljski izborni komitet saopštio je da je do sada pregledano 91 posto izbornih jedinica. Najveća opoziciona grupa u Poljskoj Građanska koalicija, osvojila je, sa 26,7 posto, drugo mjesto. Blok ljevice je na trećem mjestu sa 12,3 posto.

Upitne poljske reforme

Ponovna pobjeda vladajuće stranke, piše Reuters, donosi zabrinutost o demokratskim standardima u najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji koja se od 2004. godine nalazi u Evropskoj uniji, sa vladom koju optužuju za politički uticaj na pravosuđe i pretvaranje državnih medija u glasila za vlast.

Poljske izbore vladajuća stranka je okarakterisala kao izbor između društva ukorijenjenog u tradicionalnim katoličkim vrijednostima i liberalnog poretka koji promoviše par odabranih i potkopava porodične vrijednosti.

"Pravo i pravda" se nalazi na pragu da osvoji najveći postotak glasova od kada je 1989. godine obnovljena demokratija u ovoj zemlji.

Pristalice "Prava i Pravde" tokom konvencije stranke
Pristalice "Prava i Pravde" tokom konvencije stranke

Ako rezultati parlamentarnih izbora budu potvrđeni, stranka će imati pojačanu većinu i snažan mandat da nastavi sa svojim društveno konzervativnim programom, piše BBC.

"Ukoliko budu potvrđeni, niti jedna stranka nije osvojila parlamentarne izbore sa ovako impresivnim postotkom. Uradili ste odličan posao i sve zasluge idu vama. Mnogo vam hvala", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u obraćanju u sjedištu stranke u Varšavi zajedno sa liderom stranke Jaroslavom Kačinjskim.

Izborno odmjeravanje snaga poljskih stranaka proteklo u atmosferi podjela u društvu, insipirisanih homofobnim govorima lidera stranke "Pravo i pravda" koji su borbu za LGBT prava opisivali i kao prijetnju za poljski nacionalni identitet.

"Moramo sačuvati naš kredibilitet. Moramo dostići situaciju u kojoj niko u Poljskoj neće sumnjati u to da je ono što radimo dobro, realno i odgovorno", rekao je lider stranke, Jaroslav Kačinjski.

Ljevica se vraća u parlament

U parlament će vjerovatno ući i konzervativna Poljska narodna stranka sa 9,6 posto i novi krajnje desni savez Konfederacija sa 6,4 posto glasova. U parlament se, nakon četiri godine odsustva vraća i blok ljevice.

"Vraćamo se u parlament. Vraćamo se tamo gdje je poljskoj ljevici uvijek bilo mjesto", rekao je Robert Biedron, jedan od tri lidera bloka i prvi otvoreno gay poljski zastupnik.

Lideri i poklonici poljske Ljevice
Lideri i poklonici poljske Ljevice

Slijedeći složena izborna pravila Poljske, kada se izborni rezultat prenese u državni parlament koji broji 460 zastupničkih mjesta, stranci Kačinjskog moglo bi da pripadne 239 mandata. Drugoplasirana Građanska koalicija mogla bi osvojiti 130 mjesta u parlamentu, dok bi Ljevica mogla osvojiti 43 mjesta.

Vladajuća stranka koja je na vlasti od 2015. godine, pokrenula je reforme u Poljskoj osim u polju pravosuđa i medijskom sektoru, zbog čega se našla na udaru kritika i osporavanja i u Evropskoj uniji.

"Pravo i pravda" stranka desničarskih populista također je u svom prvom mandatu krenula sa sprovođenjem ogromnog projekta socijalnog trošenja novca, što joj je donijelo široku podršku, naročito u manjim mjestima, piše britanski The Guardian, sa velikodušnim sistemom socijalne zaštite koji svakoj porodici donosi oko 130 eura mjesečno po djetetu, osvojio je novi val podrške za ovu stranku.

Na parlamentarnim izborima građani Poljske birali su 460 poslanika u donjem domu parlamenta i 100 članova Senata.

Konačni izborni rezultati trebalo bi da budu objavljeni u utorak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG