Dostupni linkovi

Sud u Varšavi zabranio nalepnice ‘Zona bez LGBT’


Demonstracije protivnika LGBT populacije u poljskom gradu Bjalistoku
Demonstracije protivnika LGBT populacije u poljskom gradu Bjalistoku

Okružni sud u Varšavi zabranio je distribuciju dodatka najnovijeg broja desničarskog provladinog nedeljnika Gazeta polska i homofobnih nalepnica sa precrtanom dugom i napisom "Zona bez LGBT", kao privremenu meru dok ne odluči o tužbi LGBT aktiviste Bartoša Staševskog da takve nalepnice povređuju njegovo dostojanstvo, prenosi Beta.

Izdavač Gazete polske mora da povuče sve nalepnice iz prodaje jer kontroverzna nalepnica krši pravo Staševskog, homoseksualca, LGBT aktiviste i organizatora Marša ravnopravnosti u Lublinu, na dostojanstvo, osećaj bezbednosti i na to da ne bude diskriminisan zbog svoje seksualne orijentacije, obrazložio je sud u Varšavi zašto je udovoljio zahtevu Staševskog da zabrani širenje nalepnica.

Pred sudom u Varšavi se našao i zahtev da se zabrane kontroverzne nalepnice iz dodatka novom broju koji je izašao u sredu a koji je podnelo nekoliko ličnosti iz poljskog javnog života na čelu sa poznatom filmskom rediteljkom Agnješkom Holand.

Protiv nalepnica su protestovale i nevladine organizacije saopštenjem da nalepnice Gazete polske predstavljaju zamenu za table poznate iz Drugog svetskog rata "Jevrejima ulaza zabranjen" i pozvale Poljake da se zajedno suprotstave mržnji u trenutku kada su pređene sve granice.

Nalepnice su prošle sedmice osudili i američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher kao huškačke i homofobne, deo poljske opozicije, sindikati poljskog avioprevoznika LOT koji su zatražili da se taj broj časopisa povuče iz prodaje u avionima kako ne bi slao u svet sliku homofobije. Prodaju tog broja časopisa odbili su trgovinski lanac Empik i pumpe Britiš petrola i Šela u Poljskoj.

Najavu nalepnica blokirao je i Instagram zbog govora mržnje i zabranjenih simbola - precrtane duge.

"Ovo je naša mala pobeda nad homofobijom u Poljskoj", poručio je Staševski na Tviteru nakon izricanja privremene mere zabrane distribucije nalepnica.

Poljski javni zaštitnik građana Adam Bodnar najavio je da će tužiti sudu gradove i opštine u Poljskoj koje su od proleća ove godine masovno počele da usvajaju deklaracije da su njihove lokalne samouprave Zone bez LGBT ideologije.

"Spremam se da ih tužim Upravnom sudu. Smatram da to nisu samo obične političke deklaracije, one mogu da utiču na situaciju osoba koje žive na terenu te lokalne samouprave. Kako treba da se osećaju homoseksualne, biseksualne ili transseksualne osobe kada slušaju o zonama bez LGBT", kazao je Bodnar poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Bodnar je upozorio da lokalne samouprave ne mogu da usvajaju deklaracije koje su u suprotnosti sa ustavnom zabranom diskriminacije građana po bilo kom osnovu.

On je poručio je da se postavlja pitanje da li takva netrpeljivost i usvajanje takvih deklaracija o zabrani ideologije LGBT stvaraju plodno tlo za izgrede i napade kakvi su se desili u subotu u Bjalistoku kada su fudbalski huligani napali Marš ravnopravnosti kamenicama, petardama, flašama i trulim jajima, pokušavajući da zaustave prvu LGBT paradu u tom gradu na istoku Poljske.

Od marta do sada je 30 lokalnih samoupravo uglavnom na konzervativnijem istoku i jugu Poljske usvojilo takve kontroverzne deklaracije.

"Treći Rajh je uvodio zone bez Jevreja. Teško da se ne vidi paralela", kazao je televiziji TVN24 Slava Melnik iz poljske nevladine organizacije Kampaja protiv homofobije.

Vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda i njen lider Jaroslav Kačinjski kampanju za izbore za Evropski parlament u maju ali i za predostojeće jesenje parlamentarne izbore postavili su na odbrani Poljske od raznih "bolesti Evrope kojima ne želimo sa nas zaraze", kako je kazao Kačinjski.

Među tim "bolestima" je i promocija rodne ravnopravnosti i prava LGBT manjina koji navodno seksualiziju poljsku decu od kolevke.

"LGBT ugrožava identitet, narod i poljsku državu", kazao je Kačinjski na jednom od predizbornih mitinga aprila ove godine.

XS
SM
MD
LG