Dostupni linkovi

Moravjecki dočekao Ursulu fon der Lajen u Varšavi kao nadu za kompromise


Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen

Poljski premijer Mateuš Moravjecki dočekao je u Varšavi predsednicu novog sastava Evropske komisije Ursulu fon der Lajen rekavši da je dočekuje sa nadom da će u narednim godinama omogućiti novo otvaranje i graditi Evropu kompromisa.

"Planiramo i debate o kadrovskim pitanjima, o evropskom komesaru i koji resor bi poljskom komesaru mogao da pripadne. U kontekstu svih drugih izazova o kojima ćemo danas razgovarati", kazao je Moravjecki u zajedničkom obraćanju medijima pred početak razgovora.

Ursula fon der Lajen kazala je da će danas u Varšavi, tokom druge inostrane posete nakon izbora na čelo EK, razgovarati o uravnoteženom razvoju, gde je potreban fond za one članice i regione EU koje očekuju velike investicije u nove tehnologije, zatim o prosperitetu i pitanju bezbednosti.

"Razgovaraćemo i o teškim temama, takvim oko kojih možemo da se ne složimo. Na primer, razgovaraćemo o migraciji i pitanju pravne države. Važno je da se uzajamno saslušamo, uz uzajamno poštovanje i da ne zaboravimo nikada zašto smo u EU", kazala je Ursula fon der Lajen novinarima.

Poljska pridaje veliki značaj tome što je nova predsednica EK, čiji izbor je podržala svojim glasovima cela Višegradska četvorka, odabrala Varšavu kao cilj druge inostrane posetu nakon izbora odmah posle Pariza i poljski zvaničnici vide u tome takođe i nastojanje da se oživi zamrla saradnja Francuske, Nemačke i Poljske u okviru Vajmarskog trougla.

"Prve izjave Ursule fon der Lajen nagoveštavaju da nije tako tvrdoglavo protiv Poljske. Uviđa da kada govorimo o poštovanju pravne države da je to opšteevropski problem. Nema osnova da se etiketira nijedna zemlja, posebno ne Poljska", kazao je jutros državnom Poljskom radiju potpredsednik poljske vlade Jacek Sašin.

Ursulu fon der Lajen je kazala da će premijeru Moravjeckom predstaviti glavne elemente svoje strategije za novi saziv EK a nakon Varšave sledeća prestonica zemalja članica koje će posetiti biće Hrvatska.

"Novi mandat za evropske institucije, nove ideje, novo otvaranje. Verujem da će to za Evropu biti nova, dobra vremena", kazao je Moravjecki.

XS
SM
MD
LG