Dostupni linkovi

Poljska nastavlja s ograničenjima pristupa granici s Bjelorusijom


Migranti na protestima na bjeloruskoj strani granice s Poljskom, 25. novemabr 2021.
Migranti na protestima na bjeloruskoj strani granice s Poljskom, 25. novemabr 2021.

Poljska je produžila vanredno stanje koje Vladi te zemlje omogućava da nastavi ograničavati pristup granici s Bjelarusom za sve, osim za ljude koji žive, rade ili studiraju u toj zoni.

Ministarstvo unutarnjih poslova Poljske najavilo je to 30. novembra, nakon što je Sejm, odnosno Donji dom Parlamenta, izglasao izmjenu Zakona o granici u trenutku migrantske krize između Poljske i Bjelorusije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Vanredno stanje omogućava Ministarstvu unutrašnjih poslova Poljske da zabrani ulazak u Evropsku uniju (EU) svim nerezidentima, uključujući novinare i nevladine organizacije iz pograničnog područja.

Na tom području nalazi se hiljade migranata, uglavnom iz bliskoistočnih zemalja, kojima se ne dopušta ulazak u Evropsku uniju (EU).

EU je optužila režim bjeloruskog predsjednika Alyaksandra Lukašenke za organiziranje migrantske krize, što zvanični Minsk negira.

Donji dom Parlamenta Poljske, pod kontrolom konzervativaca, odbacio je amandmane Senata koji bi omogućili novinarima da putuju na poljsku stranu granice s Bjelorusijom, kako bi izvijestili o stanju.

Nakon što su amandmani odbijeni, predsjednik Poljske Andrzej Duda potpisao je nove zakone, omogućavajući ministru unutarnjih poslova Mariuszu Kaminskom da, ovisno o situaciji, zabrani pristup dijelovima pograničnog područja.

Prema novim propisima, za rad iz pograničnog područja novinari moraju dobiti dozvolu od šefa nadzora nad granicom.

Zabrana stupa na snagu 1. decembra i može trajati do tri mjeseca. Aktualne mjere započele su u septembru i uskoro su trebale isteći.

Poljska oporba i organizacije za ljudska prava upozorile su da ove mjere daju Ministarstvu unutarnjih poslova preveliku moć i da su protuustavne.

Međutim, poljska Vlada ustvrdila je da bi zabrana pomogla graničnim policajcima da bolje obavljaju posao, osobito nakon što su pojedini migranati pokušali ilegalno ući u Poljsku.

Poljska je poduzela i druge korake kao odgovor na migrantsku krizu, uključujući izgradnju bodljikave žičane ograde i raspoređivanje hiljada vojnika duž granice s Bjelorusijom, dugom 400 kilometara.

Ministarstvo unutarnjih poslova Poljske saopćilo je kako će oznaka zabrane pristupa olakšati izgradnju barijere visoke pet i pol metara, koja bi trebala započeti početkom decembra.

Hiljade migranata i dalje dolaze u kampove na bjeloruskoj strani granice, a 13 ih je umrlo od početka krize.

Organizacija "Human Rights Watch" upozorila je prošle sedmice da i Bjelorusija i Poljska imaju obavezu spriječiti daljnja umiranja, osiguravajući redovnu humanitarnu brigu migrantima koji su zapeli u pograničnom području.

XS
SM
MD
LG