Dostupni linkovi

Sukob poljske policije s migrantima na granici s Bjelorusijom


Migranti koji se nekoliko dana nalaze na granici između Belorusije i Poljske, sukobili su se u utorak, 16. novembra, sa poljskim vojnicima, koji su uzvratili vodenim topovima, suzavcem i dimnim granatama.

Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je video snimke eskalacije nasilja na graničnom prijelazu Kuznica.

“Migranti su kamenjem napali naše vojnike i pokušavale srušiti ogradu i doći do Poljske. Naše službe upotrijebile su suzavac kako bi zasutavile napad, objavilo je Ministarstvo odbrane Poljske na Twitteru.

U video snimci objavljenoj na CNN-u mogu se vidjeti poljske snage kako protiv migranata koriste vodene topove i dimne granate.

Video, također, prikazuje, kako se migranti povlače dok poljski helikopteri nadlijeću to područje.

Situacija na bjeloruskoj strani granice s Poljskom, Latvijom i Litvom, pogoršala se posljednjih dana.

Hiljade ljudi, uglavnom s Bliskog istoka, borave u improviziranim kampovima u teškim uvjetima, pokušavajući ilegalno ući u EU.

Kao odgovor na krizu, Poljska, Latvija i Litva, ojačale su svoje granice s Bjelorusijom.

Do obnovljenih sukoba na granici došlo je dan nakon što je 27 ministara vanjskih poslova članica EU-a ažuriralo paket sankcija za Bjelorusiju.

Nove kazne bit će usmjerene na oko 30 bjeloruskih zvaničnika, državnu aviokompaniju i turističke agencije, optužene da su pomagale u dopremanju migranata na granicu.

Očekuje se da će mjere uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dođu u zemlju, a zatim ih dovodio na granicu EU.

On odbacuje te optužbe i krivi Zapad za nastalu situaciju.

U međuvremenu, administracija predsjednika SAD-a Josepha Bidena najavila je da, u kooridnaciji sa EU, priprema nove sankcije protiv Lukašenkovog režima.

Lukašenko je 16. novembra izjavio da želi izbjeći da se kriza pretvori u "žestoku konfrontaciju".

Prethodnog dana, autoritarni čelnik razgovarao je o krizi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što je bio njegov prvi telefonski razgovor s jednim zapadnim čelnikom otkako je suzbio masovne prosvjede protiv svoje vladavine prošle godine.

XS
SM
MD
LG