Dostupni linkovi

Poljska očekuje novi pokušaj probijanja granice, EU proširuje sankcije Minsku


Hiljade migranata zarobljeni su na niskim temperaturama na poljsko-beloruskoj granici
Hiljade migranata zarobljeni su na niskim temperaturama na poljsko-beloruskoj granici

Poljske vlasti saopštile su 14. novembra da očekuju "veliki pokušaj migranata da probiju granicu" te zemlje sa Belorusijom.

Hiljade ljudi, uglavnom sa Bliskog istoka, zaglavljeni su u improvizovanim kampovima u nemogućim uslovima na beloruskoj strani granice.

Minsk se suočava sa novim sankcijama Evropske unije zbog krize na istočnoj granici bloka, a zvaničnici EU optužuju beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao kontinuirani dolazak izbeglica na granicu sa Poljskom kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Belorusija demantuje da podstiče krizu, ali je objavila da ne može da reši ovo pitanje ukoliko Evropa ne ukine sankcije ovoj zemlji.


"Posle mirne noći u blizini kampa Kužnjice (granični prelaz), trenutno se na ovom mestu nalazi više grupa naoružanih oficira beloruskih službi", objavila je 14. novembra poljska granična služba na Twitteru i dodala da je "primećeno komešanje među migrantima".

Policija je objavila da se migranti "danas (14. novembar) pripremaju za veliki pokušaj prelaska granice" i dodala da su policijske snage "spremne za akciju".

Poljska granična straža je saopštila da je 13. novembra bilo 223 pokušaja ilegalnog prelaska granice, dok je policija navela da su istog dana tokom pokušaja probijanja ograde napadnuti policajci, pri čemu je jednom oštećena kaciga nakon što je na njega bačen kamen.

U odvojenom incidentu, grupa od oko 50 migranata probila je odbranu na granici i ušla u Poljsku u blizini sela Starzyna, saopštila je 14. novembra poljska policija, dok situacija na granici postaje sve napetija.

Situacija na granici Poljske i Belorusije je napeta od 8. novembra kada su migranti pokušali da sruše žilet žicu, ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Poljska zatvorila granicu ka Belorusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Šta se tačno dešava na granici teško je proveriti iz nezavisnih izvora pošto Belorusija pušta na granicu samo određene medije, dok je Poljska od 2. septembra potpuno zabranila ulazak svim novinarima u granični pojas u kome je na snazi vanredno stanje.

Opozicija, poljske i međunarodne nevladine humanitarne organizacije, ali i poljski ombudsman optužuju poljske vlasti da novinare ne puštaju da na videlo ne izađe da Poljska krši medjunarodne konvencije - ne dozvoljava ni ženama ni deci koji se probiju u Poljsku da zatraže azil i zaštitu u Poljskoj već ih sve prevozi natrag na granicu i tera u Belorusiju.

Izbeglice, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Belorusije i dve članice Evropske unije - Poljske i Litvanije. Agencija Reuters navodi da raste bojazan za njihovu bezbednost sa približavanjem zime.

Šef diplomatije EU najavio nove sankcije Belorusiji

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije će u ponedeljak, 15. novembra, proširiti sankcije Belorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka, izjavio je šef diplomatije Unije Josep Borrell.

"Daćemo zeleno svetlo za proširenje pravnog okvira naših sankcija protiv Belorusije, da bi one mogle da se primene na sve koji učestvuju u krijumčarenju migranata u ovu zemlju", rekao je Borell za francuski list "Le Journal du Dimanche".

On je dodao da bi direktori avio-prevoznika i turističkih agencija mogli dobiti mere zabrane putovanja i zamrzavanja imovine u EU.

Borell je naveo da bi se na listi sankcionisanih moglo naći oko 30 beloruskih zvaničnika za koje se sumnja da su umešani u krizu.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je 14. novembra da sa Litvanijom i Letonijom razmatra konsultacije u okviru NATO jer, kako je naveo, beloruskog lidera predsednika Aleksandra Lukašenka "puke reči neće zaustaviti u slanju migranata u juriš na granice Evropske unije i NATO".

Poljski premijer je rekao da je će poljska granica biti "efikasna poslednja barijera za aktivnosti Lukašenka", da su stvari na granicama Poljske i baltičkih zemalja na istočnoj migrantskoj ruti otvorenoj ovog leta "otišle predaleko" i da EU uviđa da to nije više samo problem istočnih zemalja članica na granici sa Belorusijom.

XS
SM
MD
LG