Dostupni linkovi

Putin: Spremni smo da pomognemo u rešavanju migrantske krize


"Spremni smo da damo doprinos na svaki mogući način", rekao je Putin govoreći o migrantskoj krizi na granici Poljske i Belorusije
"Spremni smo da damo doprinos na svaki mogući način", rekao je Putin govoreći o migrantskoj krizi na granici Poljske i Belorusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ta zemlja spremna da pomogne u rešavanju migrantske krize na granici između Belorusije i Poljske, prenela je 14. novembra novinska agencija RIA pozivajući se na Putinov intervju za državnu televiziju.

"Spremni smo da damo doprinos na svaki mogući način, ukoliko, naravno, nešto zavisi od nas", rekao je Putin u televizijskom intervjuu.

Rusija je ključni saveznik Belorusije, koju Evropska unija optužuje da je orkestrirala kontinuirani dolazak hiljada izbeglica na granicu sa Poljskom, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Rusija je demantovala da su Moskva i Minsk umešani.

Predsednik Rusije je rekao da je od početka migrantske krize na granici Belorusije i Poljske dva puta razgovarao sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, ali da je za krizu prvo saznao iz medija. Putin je za krizu okrivio Zapad, misleći na sukobe u Iraku i Avganistanu.

Situacija na granici Poljske, članice EU, i Belorusije je napeta, nakon što su migranti 8. novembra pokušali da sruše žilet žicu, ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Izbeglice, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Belorusije i dve članice Evropske unije - Poljske i Litvanije. Agencija Reuters navodi da raste bojazan za njihovu bezbednost sa približavanjem zime.

Poljska je 14. novembra saopštila da je više od 200 migranata zarobljeno duž granice te zemlje sa Belorusijom.

Šef diplomatije EU Josep Borrell najavio je da će ministri spoljnih poslova zemalja bloka 15. novembra proširiti sankcije Belorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG