Dostupni linkovi

Borell: EU 15. novembra proširuje sankcije Belorusiji


Josep Borell
Josep Borell

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije će u ponedeljak, 15. novembra, proširiti sankcije Belorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka, izjavio je šef spoljne politike Unije Josep Borrell.

Situacija na granici Poljske, članice EU, i Belorusije je napeta, nakon što su migranti 8. novembra pokušali da sruše žilet žicu, ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Zapadne zemlje optužile su beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao kontinuirani dolazak izbeglica na granicu sa Poljskom, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

"Daćemo zeleno svetlo za proširenje pravnog okvira naših sankcija protiv Belorusije, da bi one mogle da se primene na sve koji učestvuju u krijumčarenju migranata u ovu zemlju", rekao je Borell za francuski list "Le Journal du Dimanche".

On je dodao da bi direktori avio-prevoznika i turističkih agencija mogli dobiti mere zabrane putovanja i zamrzavanja imovine u EU.

Borell je naveo da bi se na listi sankcionisanih moglo naći oko 30 beloruskih zvaničnika za koje se sumnja da su umešani u krizu.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko, koji je već pod međunarodnim sankcijama zbog gušenja demonstracija u toj zemlji nakon spornih predsedničkih izbora, izjavio je da će uzvratiti na eventualne nove mere prekidom tranzita ruskog gasa u Evropu preko beloruske teritorije.

XS
SM
MD
LG